Передплата 2024 ВЗ

У Швеції визнали: ліберальний підхід до епідемії був помилкою

Ліберальна стратегія боротьби з епідемією коронавірусу може стати для уряду Швеції великою проблемою.

Парламент створить спеціальну комісію, яка аналізуватиме урядові рішення. А «батько» ліберальної стратегії, шведський епідемолог Андерс Тегнел, уже визнав: підхід до епідемії Covid-19 мав бути іншим.

На відміну від більшості держав Європи, Швеція обрала «м'яку» мо­дель боротьби з коронавірусом. Там не закривали школи, дитячі садочки, ресторани, кінотеатри, крамниці тощо. Карантину як такого не було, громадя­нам просто рекомендували дотримува­тися соціальної дистанції. Єдине, що за­боронили, — збиратися в одному місці понад 50 особам.

Такий лібералізм не виправдався, і Швеція платить за «м'який» підхід до епі­демії коронавірусу велику ціну. За дани­ми worldometers.info, на мільйон жителів у Швеції аж 436 померлих від коронавіру­су… Для порівняння: в Україні на мільйон жителів тільки 16 коронавірусних смер­тей. Гіршу статистику смертності, ніж Швеція, мають лише держави Західної Європи, що найбільше потерпіли під час пандемії: Іспанія (580 померлих на міль­йон жителів), Велика Британія (575), Іта­лія (554) і Франція (442).

Прем’єр-міністр Швеції Стефан Люфвен тривалий час захищався від нападів опозиції, але, оскільки зі збіль­шенням кількості жертв коронавіру­су тиск суспільства зростав, Люфвен нарешті «здався». Глава уряду пообі­цяв, що усі обставини справді треба з’ясувати, і для цього незабаром буде створена парламентська комісія з ви­вчення шведської стратегії боротьби з коронавірусом. Вплив на формування складу цієї комісії матимуть усі фракції Риксдагу.

Своєю чергою, шведський епідеміо­лог Андерс Тегнел, якого можна назва­ти «батьком» ліберальної стратегії бо­ротьби з коронавірусом, заявив: якби знав про Covid-19 стільки, скільки знає зараз, то Швеція боролася би з епідемі­єю по-іншому. «Це було би на пів доро­зі між тим, що зробила Швеція, і тим, що зробила решта світу», — розповів Тегнел в інтерв’ю Sveriges Radio.

Фото eurointegration.com.ua

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень