Передплата 2024 «Добрий господар»

Українцям без лічильників планують скасувати субсидію: постанова Кабміну

  • 03.06.2020, 13:15
  • 870

В Україні Міненерго пропонує підвищити норматив споживання газу і при тім відмовляти в субсидії тим, хто не захоче встановити лічильник

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Як наслідок, всі ці нововведення повинні призвести до того, що українцям буде вигідніше встановлювати газові лічильники, а не платити згідно з нормативом, який, як стверджують в Міненерго, занижений.

Ще одне нововведення цієї постанови: якщо відключили гарячу воду, за газ доведеться платити більше. Наприклад, влітку сім'я з трьох осіб повинна платити без лічильника за 15,6 кубометра газу. Або приблизно по 3,9 кубометра за тиждень.

Коли в районі, де живе ця сім'я, проводитимуть гідравлічні випробування, норматив на людину в місяць підвищать до 7,1 кубометра через відсутність гарячої води (а взимку до 12 кубометрів). Тобто за тиждень доведеться платити за 5,3 кубометра, а в сумі за місяць, коли проводять гідравлічне випробування, потрібно буде заплатити за «зайві» 2,8 кубометра газу.

Читайте також: Ще більше мороки: тариф на електроенергію для населення також розділять на дві платіжки

Експерт у сфері житлово-комунального господарства Анатолій Копчун упевнений: нормативи споживання газу в Україні дійсно потрібно переглядати, але лише після того, як у всіх українців буде можливість отримати лічильник, вартість якого закладена в тарифі.

«Ми платимо за лічильник у тарифі на газ, а тепер повинні ще й переплачувати, бо нам не встановили цей лічильник? У чому тут логіка для споживачів? Нормативи потрібно підвищувати, не сперечаюся. Але де усереднений аналіз споживання від Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг? Нам хтось показав розрахунки? Чому в постанові посилаються на оцінки зацікавленої сторони — постачальника — велике питання», — говорить Копчун.

Нагадаємо, світові ціни на газ впали на 15−25%, заразом ціна для населення може залишитися на рівні 4,3−4,2 грн за куб. Зниження вартості блакитного палива компенсує подорожчання долара.

Схожі новини