Передплата 2024 «Добрий господар»

Нащо ми платимо за студентів? Зеленський обговорив із ректорами "кадровий голод"

  • 02.06.2020, 19:35
  • 3 334

Президент Володимир Зеленський вважає, що проблему "кадрового голоду" в Україні має вирішувати система вищої освіти

Про це він сказав на зустрічі з керівниками провідних закладів вищої освіти України, повідомляє УНІАН.

У зустрічі також взяли участь заступник керівника Офісу президента Юрій Костюк та голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Глава держави наголосив, що в Україні існує кадровий голод, і цю проблему має вирішувати вища освіта. «Якщо ми нічого не будемо вирішувати саме з вами, то кадровий голод у країні так і залишиться. Цю проблему держава має вирішувати спільно з вищою освітою», — заявив президент. Зеленський нагадав, що в Україні навчається понад мільйон студентів. Велика частина з них не хоче залишатися на батьківщині. А з тих, хто залишається, не працює за здобутою спеціальністю.

«Навіщо ви витрачали свій досвід, навіщо держава витрачала свої гроші, якщо ми потім не можемо залучити цих дійсно талановитих студентів?», — сказав президент, звертаючись до учасників зустрічі.

Своєю чергою Бабак заявив, що завдання Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій і парламенту — створити законодавчі умови для розвитку системи вищої освіти та її подальшої еволюції. Наразі Верховна Рада вже зробила окремі кроки щодо змін у системі фінансування університетів. Тепер у контрактах із ректорами будуть з’являтися показники ефективності за певний час і механізми перевірки цих показників.

Читайте також: Топ-5 найдорожчих ВНЗ України: скільки коштує навчання у кращих вишах країни

«Наші плани до кінця 20-го року поділяються на дві частини: тактичні плани — це проведення вступної кампанії і фінансова автономія. У нас є багато планів. Комітет завжди відкритий до співпраці», — зазначив Бабак.

Учасники зустрічі обговорили питання оптимізації закладів вищої освіти, розширення їхньої фінансової автономії, рівень зарплат викладачів та умови, у яких навчаються студенти.

Схожі новини