Передплата 2024 ВЗ

Канада виступила проти повернення Росії до G-7

  • 02.06.2020, 13:34
  • 924

Група призупинила членство Росії в 2014 році через анексію Криму в України.

Джастін Трюдо говорить, що запрошення Росії до столу «Великої сімки» було б неприйнятним, навіть якщо Дональд Трамп планує відкрити двері саміту для Володимира Путіна, повідомляє politico.

Президент США запропонував у суботу розширити групу, додавши чотири країни, які не є членами, включаючи Росію. Інші країни, що перебувають у списку запрошених Трампом — Індія, Австралія та Південна Корея.

На запитання про пропозицію Трампа, прем’єр-міністр Канади сказав журналістам у понеділок, що Росію не слід вітати. Великобританія також заявила, що запровадить вето на будь-який подібний план.

Читайте також: Трамп захотів перенести саміт «Великої сімки» і запросити на нього Росію

«Її тривала неповага та нехтування міжнародними правилами та нормами є причиною того, що вона залишається поза межами «Великої сімки «, і надалі залишатиметься поза межами», — сказав Трюдо, який пізніше додав французькою мовою: «Неприйнятно приймати її в рамках G-7».

У минулому Трюдо закликав президента Росії Путіна відігравати більш позитивну роль у світі.

Трамп повинен був приймати саміт передових економік пізніше цього місяця у США, але через пандемію Covid-19 він відклав зустріч на вересень. Його повідомлення надійшло після того, як канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилася від запрошення взяти участь у саміті G-7 у червні у Вашингтоні через пандемію.

Трюдо також у понеділок отримав запитання, чи буде він відвідувати саміт «Великої сімки», якщо Путін буде у списку гостей. Він не відповів безпосередньо на запит, натомість підкресливши, що ще триває багато дискусій про деталі та терміни зустрічі у США. Позиція Великобританії не виключає запрошення Путіна в якості гостя.

«G-20 — це форум, на якому ми регулярно проводимо обмін із різними країнами, з якими ми не обов’язково хороші стосунки», — сказав Трюдо.

«Але G-7 завжди був місцем для відвертих розмов між союзниками та друзями, які багато чого поділяють, і це, безумовно, те, що я сподіваюся продовжувати спостерігати».

Трамп зробив сенсацію напередодні саміту «Великої сімки-2018», який проводив у Канаді Трюдо, коли закликав відновити Росію у групі.

Рішення про членство повинно бути одноголосно підтримано членами G-7.

Схожі новини