Передплата 2024 «Добра кухня»

Фонд Порошенка відправив нові швейцарські ІФА-тести у медзаклади України

  • 30.05.2020, 13:30
  • 942

Високоякісні ІФА-тести для визначення наявності антитіл до COVID-19, які надійшли в Україну завдяки Фонду Порошенка та волонтерам, вже сьогодні відправляються у медичні заклади по Україні, насамперед у регіони, де зафіксована найбільша кількість інфікованих

Про це повідомив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він також розповів, що тести вироблені швейцарською корпорацією Roche, яка є одним зі світових лідерів у сфері біотехнологій.

«Тести прибули вчора. Це найновіші. Всі реагенти не для продажу, вони розроблені компанією Roche. Ми не хотіли зволікати, тому скористалися експрес-доставкою. Сьогодні зранку вони вже на складі», — розповів Петро Порошенко.

Він наголосив, що дистриб’ютор чітко контролює умови зберігання.

«Нині можна бути на 100% впевненим у результатах тестів. Якщо встановлені антитіла, то це означає, що ти перехворів, імунітет вже є», — зазначив Порошенко.

За його словами, тестування та визначення потенційних донорів плазми крові для отримання імуноглобуліну допоможе здійснити дуже важливі кроки для того, щоб виробляти як вакцину, так і засоби лікування цієї страшної хвороби.

Петро Порошенко подякував керівництву швейцарської компанії F. Hoffmann-La Roche: «Коли нам важко — вони поруч. І незважаючи на те, що ці системи тестування були розроблені лише в травні, перші партії вже відвантажені в Німеччину й Україну. Хоча черга за ними стоїть з усього світу».

Порошенко розповів, що переговори з керівництвом швейцарської компанії тривали лише шість годин від моменту, коли була отримана згода і готовність відвантажити, до сплати. «Ми сказали, що заберемо все, що дасте, протягом 48 годин», — додав він.

«Сьогодні їх доправляють по всій Україні. Це необхідно як для лікування, так і для діагностики», — підкреслив п’ятий Президент України.

«Перші, хто будуть отримувати — це медичні працівники, всі, хто контактують з групами ризику, пацієнти, яких лікарі будуть вважати за необхідне перевірити, тому що це теж захист лікарів. У нас станом на сьогоднішній ранок захворіли 4 500 лікарів. Я це знаю, але я не впевнений, що це знає наша влада. Щоденно у нас захворюють від 60 до 100 лікарів. Це означає, що ті заходи захисту, які зараз вжиті, неефективно працюють. Будуть визначені ще спеціальні групи — діти в спеціалізованих лікарнях, які мають специфічні хвороби, і донори, які дають кров, щоб ми швидко діагностували і зробили всі необхідні кроки. Тому в понеділок Марина їде в Охматдит і ми забезпечимо лікарів усім, що вони попросять. Також моя дружина їде в спеціальні інклюзивні центри і в Броварську лікарню. Такі специфічні категорії громадян будуть забезпечені першою партією передусім», — повідомив Петро Порошенко.

П’ятий Президент також зауважив, що ще 20 березня керівництво держави пообіцяло завезти в Україну мільйон тестів і ще протягом 48 годин — 10 млн. тестів.

«Вже після того, як пройшло 2,5−3 місяці епідемії, зроблено всього лише 300 тис. тестів. У нас виникло запитання: а де 10 млн. тестів? Чому ми їх не робимо для українців?».

«Або президента Зеленського ввели в оману і він вимушений був брехати, або їх розікрали, або знову перепродали за кордон. Або тести виявилися неякісними, що просто лікарі відмовлялися їх застосовувати. Будь-який з цих варіантів є абсолютно неприйнятним», — сказав Петро Порошенко.

«Фракція нашої політичної команди в парламенті ініціювала ухвалення закону, який зобов’язував негайно розширити тестування. Наголошую, що й зараз Україна займає останнє місце в Європі за кількістю тестувань. Це означає, що наша статистика може бути недостовірною. Боротися з коронавірусом за допомогою карантину можна лише на першому етапі, а далі треба масово тестувати людей і діяти точково. Економіка країни має стабільно функціонувати, тому що наслідки економічні будуть набагато страшніші, ніж наслідки епідеміологічні і медичні», — переконаний Петро Порошенко.

Він наголосив, що з перших днів епідемії Фонд Порошенка зосередився на забезпеченні захисту для медиків і придбав 130 тисяч захисних костюмів найвищої якості. «Поки вони вивозили мільйони масок, ми забезпечували лікарів всім необхідним: респіраторами, антивірусними окулярами, цифровими рентгенами, апаратами для діагностики. Також ми доправили понад 50 нових та відновлених апаратів ШВЛ», — додав Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» також вкотре нагадав про необхідність безумовного страхування всіх медпрацівників на випадок захворювання на коронавірус.

«Всі лікарі мають бути застраховані, страхові компенсації повинні бути виплачені. Абсолютно брутально обдуривши лікарів, представники монобільшості змінили мій закон, і лікарі позбавлені захисту, тому що їм сказали: отримаєте гроші лише тоді, коли станете інвалідами. Від коронавірусу інвалідами не стають», — нагадав Петро Порошенко.

«Нарешті вчора ми почули від Зеленського, що треба страхувати. Нам байдуже, хто буде ініціатором. Можете забути, хто вніс цей закон, але з понеділка ми будемо ставити пропозицію щодо повернення Верховної Ради з метою внесення змін до законодавства. І лікар, який захворів, який іде, наче на фронт, має відчувати турботу, захист і піклування держави, зокрема і фінансову допомогу», — наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Схожі новини