Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

OLX заполонили шахраї: як ошукують українців на відомому інтернет-ресурсі

  • 30.05.2020, 12:55
  • 2 040

На онлайн-платформі оголошень OLX можна стати жертвою шахраїв. Один з шахрайських колл-центрів було виявлено в стінах слідчого ізолятора

Як повідомляє ТСН, на таку передбачувану злочинну групу вийшла обдурена клієнтка, яка намагалася купити через OLX планшет для дитини. Разом зі службою безпеки банку вони провели власне розслідування.

«Надійшло повідомлення в той чат, куди з 2017 року приходили всі повідомлення OLX. У мене такого ніколи не було, щоб в чат банку, наприклад, куди постійно надходять повідомлення, приходили такі смс-ки. Гроші зняли, але покупка в онлайн-кабінеті не з`явилася», — розповіла Катерина Коберник.

Клієнтка з чоловіком списалися з шахраєм в чаті. Він відверто посміявся з погроз українськими законами. Але згодом став відвертим і погодився розповісти, як це працює. Мовляв, фальшиву смс-ку може відправити під логотипом будь-якого бренду.

«Я й на пошту можу відправити повідомляння начебто від OLX. На телефон також з будь-яким ім'ям зателефонувати. Спеціальні сервіси є в інтернеті. Вони закриваються постійно, але згодом з'являються нові. Їхні послуги коштують копійки, центів 10. Надіслати лист на пошту — взагалі безкоштовно», — зізнався чоловік.

Експерт з телекомунікацій Роман Химич заявив виданню, що великі компанії укладають спеціальні угоди з мобільними операторами і блокують підмінні смс.

Читайте також: Експерти пояснили, як вберегтися від шахрайства в українських банках

У самій OLX кажуть, що вже ведуть переговори з мобільними операторами і щодня блокують близько тисячі шахрайських акаунтів. Однак щодня до 25 їх клієнтів все одно стають жертвами кіберзлочинців. Ця схема виникла і була відпрацьована в Росії, а протягом останніх півроку проникла в Україну.

У листуванні шахрай повідомив, що отримані від жертви гривні через спеціальний сайт-конвертор відразу переводять в електронну валюту — біткоіни. Працюють організовано, частину прибутку віддають куратору.

«20% віддаю. За те, що вбивають карти. Скрипт тримають. Самому лінь це, та й навіщо відповідальність брати?», — говорить інтернет-злочинець.

Коберник за допомогою служби безпеки Monobank зробила спеціальний грошовий переказ шахраєві і відстежила рух коштів.

«Колл-центр, тобто люди, які безпосередньо дзвонять покупцям OLX, сидять в одному з українських СІЗО. Як кажуть в банках, це „мавпочки“, які телефонують, а гроші виводять на картки організаторів схеми. Так ось, організатори цієї схеми — це кілька людей, один із них працює в СІЗО», — підкреслила вона.

Зареєструвати заяву про злочин в поліції погодилися лише після розголосу в соцмережах. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що інтернет-шахраї в тюрмах, часто на непідконтрольних територіях, не рідкість.

«Значна частина таких злочинів скоюється людьми, що знаходяться в місцях позбавлення волі. На жаль, не завжди пенітенціарна служба успішно знаходить у таких осіб мобільні телефони, які дозволяють їм заходити в інтернет», — визнав він.

Схожі новини