Передплата 2024 «Добра кухня»

"Кремль не може робити все, що заманеться": Німеччина готує нові санкції проти Росії

  • 29.05.2020, 19:55
  • 1 340

Федеральний уряд Німеччини посилює тиск на Москву через причетність хакерів Росії до хакерської атаки проти Бундестагу п'ять років тому. Міністерство закордонних справ ФРН запросило російського посла Сергія Нечаєва на розмову

Секретар Мігель Бергер засудив хакерську атаку «максимально строго». Адже у Берліна є «надійні докази», які доводять, що головний підозрюваний у справі «був членом ГРУ на момент атаки», — пише Der Spiegel.

Виконавцем кібератаки німецькі правоохоронці вважають громадянина Росії Дмитра Бадіна. Генеральна прокуратура ФРН домоглася видачі ордера на його арешт. Підставою стала підозра, що «обвинувачений у співпраці з іншими особами, імена яких поки не відомі, здійснював в інтересах спецслужби іншої держави агентурну діяльність проти ФРН».

Російському послу повідомили, що німецький уряд виступить в Брюсселі за застосування проти росіян, відповідальних за атаку проти Бундестагу включно з Баніним, санкцій Євросоюзу, передбачених за кібератаки.

Читайте також: «Заради економіки»: німецький політик закликав скасувати санкції проти Росії

Уряд Німеччини також розглядає цю справу разом з гучним вбивством у центрі Берліну і «лишає за собою право застосувати й інші заходи». Der Spiegel пише, що це буде перший випадок, коли країна ЄС застосує механізм санкцій за кібератаки, який був схвалений лише минулого року.

Він охоплює замороження активів і запровадження обмежень на в'їзд для осіб чи організацій. Так виданню пояснили в МЗС Німеччини.

«У відомстві вважають цей крок політичним сигналом на адресу Москви, який повинен дати зрозуміти, що вона не може робити все, що заманеться. Для запровадження санкцій потрібне одностайне рішення Ради Є С. Поки спротиву цьому рішенню немає», — пише Der Spiegel.

Видання також додає, що під час розмови в МЗС Німеччини російський посол поводився нерозумно. Він повторював твердження Кремля про відсутність доказів щодо хакерської атаки й участі в ній Росії. Хоча йому якраз такі докази навели. Однак, російський дипломат не звернув на них увагу, так само як і на німецький ордер на арешт.

Схожі новини