Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"День – у майці, день – у фуфайці": синоптики здивували прогнозом на червень

  • 29.05.2020, 16:35
  • 1 442

Червень 2020 року в Україні мало чим відрізнятиметься від травня. Температура повітря трохи підніметься, а іноді буде навіть по-літньому спекотно, але регіони все так само заливатиме дощами з грозами

Такий прогноз на перший місяць літа дає низка українських синоптиків, повідомляє OBOZREVATEL.

За словами фахівців, погода в червні буде досить нестабільною і навіть примхливою. Наприклад, кліматологиня Віра Балабух стверджує, що загалом влітку українці спостерігатимуть різкі зміни клімату: «день — у майці, день — у фуфайці».

«Особливо це стосується червня. Ось зараз холодний травень, але в останні дні вже почнеться літо і температура повітря буде +25… +30 градусів», — каже вона.

Синоптикиня Наталія Діденко каже, що після травня відчутніше тепло прийде в Україну з 1 по 7 червня.

«Однак не впевнена, чи будуть всі задоволені», — підкреслила фахівчиня.

А ось начальник відділу метеорологічних прогнозів Українського Гідрометцентру Владислав Білик підкреслює, що в червні погода в Україні очікується в межах норми — з прохолодною першою декадою, але іноді температура може різко підніматися вгору.

Так, перша декада місяця буде достатньо холодною, а середньомісячна температура — коливатися в межах +18… +22 градусів, іноді піднімаючись аж до +30.

«Зазвичай червень досить прохолодний і дощовий. Якщо говорити про дощі, то кількість опадів буде в межах норми. Тобто перша декада червня буде досить прохолодною, особливо порівняно з минулим роком. Але опадів буде менше», — сказав він.

Ще місяць дощів із грозами?

Синоптикиня Укргідрометцентру Зоя Олійник зазначає, що червень характеризується грозовою активністю, дощитиме весь місяць, можливо, будуть сильні зливи і грози.

Водночас температура буде вищою, ніж у травні. Можливі навіть періоди, коли стовпчики термометрів підскочать до +30 градусів і вище.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

«Малоймовірно, що в червні середня добова температура буде опускатися нижче +18… +19. Повинна бути на рівні +20… +25 градусів — а це тепло», — стверджує Олійник.

Про різкі зміни погоди в червні — з дощами, грозами та шквалами — говорить і завідувачка відділенням кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Інституту гідрометеорології Вазіра Мартазінова.

«У червні ми чекаємо мінливу погоду, 2−3 дні буде тепло, +25 і вище, потім температура трохи знизиться. За нашими прогнозами, перша половина червня буде дуже нестійкою в плані погоди. Але температура повітря все одно триматиметься на верхніх позначках термометру. Хоча виснажливої спеки чекати не варто. Друга половина червня мине в межах норми і навіть декілька днів буде досить прохолодно. Дощі в червні також пройдуть», — прогнозує кліматологиня.

Що буде в регіонах?

Інші синоптики обіцяють досить спекотний початок першого місяця літа: в південних і північних областях, а також у центрі температура повітря підніметься до +26… +29 градусів.

Водночас на сході варто очікувати до +28, а на заході 1−3 червня стовпчики термометрів показуватимуть до +30 градусів.

Однак уже 3−4 червня температура повітря почне падати практично у всіх регіонах України. Так, у центрі і на півночі країни в ці дні синоптики прогнозують +20 градусів, на півдні — до +23… +25 градусів, на заході +23, в південних областях у межах +21 … + 24 градуси .

Такі показники температур триматимуться практично всю першу декаду червня, але на півночі та в центрі з 5 червня очікується навіть похолодання до +13… +15 градусів.

Крім того, в перші дні літа очікується багато опадів — на півдні з 1 по 10 червня буде тільки три сухі дні, на заході, сході і півночі в першу декаду червня очікується п'ять дощових днів.

Порівняно сухо на початку літа буде тільки в центральній частині України: всього три дощові дні в першій декаді червня, проте всі інші дні хоч і пройдуть без опадів, але будуть хмарними.

Нагадаємо, кандидат географічних наук, синоптик Харківського гідрометцентру Ігор Кибальчич стверджує, що незважаючи на аномально теплу зиму і ранню весну, літо в 2020 році в Україні не буде спекотним.

Схожі новини