Передплата 2024 «Добрий господар»

Печерський суд визнав обшук Музею Гончара незаконним

  • 29.05.2020, 12:13
  • 1 005

Силовий обшук Музею Гончара, який відбувся 26 травня 2020 року, був незаконним. Печерський суд 28 травня відмовив слідчим ДБР у клопотанні про надання дозволу на обшук

Про це повідомив адвокат Порошенка Ігор Головань журналістам під стінами ДБР. Він процитував журналістам Ухвалу суду і заявив, що вона була винесена 27 червня о 20.20, але ДБР досі цю інформацію не оприлюднює. Головань наголосив, що рішення суду остаточне і оскарженню не підлягає.

«ДБР чомусь мовчить про незаконний обшук, здійснений його працівниками, який відбувся зі зламом дверей, з побиттям журналістів, з порушенням прав народних депутатів та прав адвокатів. І це не дивно, адже обшук був вчинений без ухвали суду, відверто незаконно. Кодекс вимагає, щоб слідчий, який здійснив обшук без судової ухвали, негайно звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на такий-то обшук задля отримання ухвали постфактум», — пояснив адвокат Головань.

«Якщо суд відмовляє у задоволенні такого клопотання, то встановлюється факт незаконності обшуку і вся інформація, отримана після обшуку, визнається недостовірною. Я вже не кажу про те, що підтверджується факт протиправних дій такого слідчого, якого слід притягти до встановленої законом відповідальності», — зазначив Ігор Головань.

Читайте також: «Це і є реальне обличчя Зеленського», — народний депутат про штурм Музею Гончара (відео)

«Оці „брехшталмейстери“ з ДБР весь час показують якісь „відосики“, роблять якісь брифінги. У них ціла пресслужба, але вони чомусь мовчать. 27 травня 2020 року Ухвала іменем України слідчий суддя Печерського районного суду Підпалий, розглянувши в засіданні в залі суду клопотання слідчого ДБР Дощенка про проведення обшуку, вирішив відмовити у задоволення клопотання. Ця ухвала оскарженню не підлягає. Повний її текст проголосили 27 травня 2020 року о 20.20. Отже, з 20 години 20 хвилин 27 травня вони знають, що чинили протиправний незаконний обшук. І ДБР про це мовчить, як риба», — наголосив адвокат.

«Не зважаючи на те, що вже 27 травня було ясно, що обшук незаконний, за музеєм продовжують слідкувати, до речі, за кошти платників податків. Саме за їхні гроші зганяють автомобілі і цілі підрозділи, відбувається використання потужностей створеного для боротьби із беззаконням органу виключно для того, щоб виправдовувати вербальні погрози на пресконференціях глави держави. Дуже сумно», — резюмував Ігор Головань.

Схожі новини