Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Готівку можна буде зняти на касі в магазині!

Скільки грошей можна видати на руки, визначатиме касир

Із 1 липня українцям не доведеться шукати банкомат, аби зняти готівку. Це можна буде зробити на касі магазину чи навіть ресторану. Єдина умова — магазин має використовувати реєстратор розрахункових операцій. Тобто у крамничці біля дому готівку вам навряд чи видадуть, але це можна буде зробити у будь-якому супермаркеті. Фактично, там, де можна розрахуватись карткою, можна буде і зняти з неї гроші.

У НБУ кажуть, така послуга сприятиме зменшенню тіні­зації економіки, подальшому розвитку безготівкового сегмен­ту тощо. Експерти ж перекону­ють, таке нововведення вигідне для великих торгівельних мереж, які щодня мають велику виручку. Йдеться не про те, що вони бра­тимуть комісію за видачу готів­ки (послуга буде не дорожчою за зняту в банкоматі), скільки про за­ощадження на інкасації. Адже па­перові гроші, які залишаються в касі, доводиться відвозити в банк, а це — немалі витрати.

Чітких правил щодо того, яку суму можна буде зняти на касі, наразі немає. Попередньо про­понують, що кількість готівки, яку можна видати на руки, визначати­ме сам касир, залежно від вируч­ки, яка є у нього в касі.

Утім, самі касири від нововве­дення не в захваті. «Мені зручні­ше, коли люди розраховуються карткою, — розповідає пані Ірина, яка працює на касі у продуктово­му супермаркеті. — Бо часом, аби знайти решту, доводиться закри­вати касу і йти до іншого касира, розміняти гроші. А це додатковий час. За час карантину люди поча­ли значно більше розраховува­тись картками. Це, з одного боку, зручно. З іншого, готівки в касі менше, часом немає з чого дава­ти решту. Буває, коли заступаю на зміну, маю кілька сотень дрібни­ми купюрами для решти, але уже за пів години вони закінчуються, У нас біля входу є два банкомати від різних банків. Часто люди зні­мають там готівку, банкомат ви­дає по 200 чи по 500 грн. Тоді лю­дина йде у супермаркет, купує жуйку чи ще щось дрібне, просто аби розміняти гроші. Коли зніма­ти гроші можна буде на касі, люди відразу підуть до нас, бо ж можна буде сказати: дайте, будь ласка, такими-то купюрами. Це все до­датковий час. Тобто будуть шале­ні черги на касі».

Пані Ірина вважає, що НБУ має розробити певні обмеження на зняття готівки у супермаркеті. На­приклад, якщо на території тор­гового центру є банкомати, тоді на касі грошей видавати не пови­нні. Або вказати, що готівку мож­на зняти лише при розрахунку за покупку. Щоб не було людей «з ву­лиці», які приходять в супермар­кет тільки за тим, аби зняти гро­ші. А ще касир вважає, що треба встановити, кратність у 100 чи 200 грн, аби не знімали дрібні кошти «на маршрутку».

Тим часом у Нацбанку вважа­ють, що можливість зняти гроші у магазинах та ресторанах спри­ятиме переходу на… безготівко­ві розрахунки. Очікують, що коли люди звикнуть, що гроші можна зняти будь-де і будь-коли, вони не спустошуватимуть банкомати. Адже в Україні досі великий відсо­ток користувачів, які переводять у готівку усю зарплату і пенсію, як тільки вони надходять на картку.

А тим часом…

Під час карантину українці стали знімати готівку вдвічі рід­ше. Зокрема, у мережі банкома­тів «ПриватБанку» кількість опе­рацій знизилась з 2,7 млн до 1,3 млн операцій на добу.

Схожі новини