Передплата 2024 «Добрий господар»

«Великому Львову бути!»

До Львівської ОТГ увійшли 20 населених пунктів. А Винники будуть скаржитися у... Раду Європи

Цього тижня місто Лева суттєво «погладшало». Кабмін дав добро на створення Львівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ). До її складу увійшли 20 населених пунктів, зокрема Винники, Дубляни, Брюховичі, Рудно, Великі Грибовичі, Малі Грибовичі, Гряда, Воля-Гомулецька, Зашків, Завадів, Зарудці, Лисиничі, Підбірці, Малехів, Рясне-Руська. Оскільки деякі населені пункти не хотіли входити до Львівської ОТГ (серед них і Винники, що за 12 км від Львова), їх приєднання уже назвали «шлюбом із примусу».

«Львівська ОТГ створена, і це іс­торичне рішення, — прокомен­тував міський голова Львова Андрій Садовий. — Пафосно говорити про „Великий Львів“ на телеканалах і ро­бити його таким насправді — це, виявля­ється, цілком різні речі. Великому Льво­ву бути!».

«Тепер усі рішення, які приймали на місцях, погоджуватимуть виключно у Львівській міськраді, — пояснив нововве­дення експерт виборчого законодав­ства, відомий правозахисник Львова Юрій Танасійчук. — Усі бюджетні про­грами, фінансування будуть можливі піс­ля рішень Львівської міськради, про­фільних комітетів і виконавчого комітету Львівської міської ради. Львів набуде но­вих адміністративних меж — із новопри­єднаними населеними пунктами».

Журналістка «ВЗ» зателефонувала до міського голови Винників Володими­ра Квурта, щоб з перших уст почути його думку про нову ОТГ. Адже винниківчани протестували навіть у Києві, не підтриму­вали ідею приєднання до Львівської ОТГ.

«Я засмучений рішенням Кабміну, — каже пан Квурт. — Громада Винників буде звертатися до Ради Європи, Конгре­су місцевих та регіональних рад Євро­пи, щоб ті дали оцінку діям влади щодо ОТГ. Будемо закликати наші міста-по­братими у Польщі, Чехії, Словаччині теж підтримати таке звернення. Були пору­шені методики і принципи перспектив­ного плану об’єднаних громад. Йдеться про те, що під час підготовки рішення пе­редбачаються консультації, оформлення протоколів, погодження позиції. Бодай заслуховування позиції певної громади. Але подібних речей при створенні Львів­ської ОТГ не було! І це не лише стосов­но Винників, а й Брюховичів, Дублян. А це грубе порушення! Виглядає так, що про економічні розрахунки і бачення розвитку Львова не йшлося, це не уві­йшло до перспективного плану. Швидше за все, це якісь політичні домовленос­ті. Це можна було спостерігати під час прямої трансляції засідання Кабміну».

Схожі новини