Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому полуниця така дорога цього року: експерти пояснили

  • 28.05.2020, 13:58
  • 924

Високі ціни цього сезону обумовлені поганими погодними умовами

На українських ринках і в супермаркетах з’явилося багато полуниці. І її вартість стала суттєво падати — за тиждень на 30%, а подекуди й на 50%. Ще в середині травня ягоди коштували 120−160 гривень, тепер 60−90, передає Главком.

Цієї весни через несприятливі погодні умови врожай почали збирати приблизно на тиждень пізніше. Тож довгий час на прилавках була лише дорога теплична полуниця. А зараз з’явилася грунтова — тому ціни полетіли вниз. Ближче до піку сезону (середина червня) вони ще знизяться (у деяких регіонах — удвічі). Але потім зупиняться і будуть помітно вищими, ніж у попередні роки.

Високі ціни цього сезону обумовлені поганими погодними умовами. Рання ягода постраждала через заморозки, а тепер проблеми через холод, дощі й брак сонця. Особливо несприятлива погода в південних регіонах і на Закарпатті.

«Урожай ранніх ягід є одним з найгірших за останні 5 років, — сказала в коментарі Агробізнесу Тетяна Гетьман, аналітик найбільшого у Західній Україні гуртового ринку „Шувар“. — Ми це бачимо по динаміці пропозиції та цін на майданчику нашого ринку. Тому особливістю цього сезону буде рекордно висока ціна на всю ранню ягоду».

Низький урожай полуниці прогнозує і голова Союзу українського селянства Іван Томич.

«Урожай ранніх ягід не дуже хороший. І через обмежену пропозицію ціни високі, — сказав Томич у інтерв’ю Голос.UA. — Не порадують і пізні сорти — на них теж вплинули погодні умови. Тож низьких цін на полуниці в цьому сезоні не буде».

Але є позитивний момент. Цьогоріч, не зважаючи на високу вартість, українська полуниця швидко витіснила з ринку імпортну — зокрема, грецьку та іспанську.

Схожі новини