Передплата 2024 ВЗ

"У нас все населення чутливе до вірусу". Лікарка дала невтішний прогноз

В Україні після послаблення карантину можлива друга хвиля коронавірусу. Вона залежить від дотримання соціальної дистанції, скупченості населення, від того, які заходи проводитиме уряд.

Таку думку висловила завідувачка кафедри епідеміології Харківського медуніверситету Тетяна Чумаченко в ефірі каналу «Україна 24». За її словами, епідемічний потенціал вірусу наразі не впав.

«У нас все населення чутливе до вірусу, практично всі, за винятком 20 тисяч людей, що вже перехворіли. Ймовірність того, що зустріч зараженого і чутливого відбудеться, висока. Це залежить від соціальної дистанції, скупченості населення, від того, які заходи проводитиме уряд. Епідемічний потенціал вірусу наразі не впав, вірус знайшов в людині господаря для свого існування. Він дуже добре себе почуває, і очікувати, що вірулентність знизиться, не потрібно. Вірулентність буде рости, а отже, захворювання не піде», — сказала вона.

Епідеміологиня зазначила, що також ситуація залежить від інших країн, які відкрили курортний сезон. Це означає, що існує висока ймовірність зустрічі з новими джерелами інфекції та завезення її в країну. Лікарка зазначила, що основний спосіб поширення вірусу — аерозольний, людина видихає збудник при чханні, кашлі, розмові, крику.

«Вірус виділяється в зовнішнє середовище і потрапляє в сприятливі умови, за три секунди він може потрапити в сприйнятливий організм. Якщо людина чхнула — це може бути 3−5 метрів, а не тільки 1,5. Попри те, що карантин триває, люди перестали носити маски, збираються групами. Це неприпустимо», — сказала лікарка.

Схожі новини