Передплата 2024 «Добрий господар»

Найкраще знеболювальне: психологи довели, що лайка є корисною для здоров'я

  • 26.05.2020, 20:35
  • 883

Дедалі більше досліджень демонструє, що за правильних обставин "заборонені слова" допомагають зменшити біль. Водночас інші слова такого ефекту не мають

Нове дослідження опубліковане в Frontiers in Psychology.

Як і чому нецензурні слова притлумлюють відчуття болю — невідомо. Більша частина гіпотез щодо цього належить одному науковцю — британському психологу Річарду Стівенсу. Те, що відкрив Стівенс, безумовно, дуже цікаво. Понад десять років тому він та його команда виявили: якщо люди занурюють руку в крижану воду, то звичайна лайка дозволяє учасникам довше терпіти біль.

Також спостереження виявили, що переваги цього ефекту пов'язані з тим, як часто люди матюкаються у звичайному житті. Чим більше лаються — тим менший ефект.

Схоже, знеболювальний ефект пов'язаний і з іншими подібними дивацтвами. Лайка, показують дослідження, може робити людей сильнішими, а табуйовані жести можуть допомогти заспокоїтися.

Тепер, у своїй останній роботі на цю тему, Стівенс та його колега Оллі Робертсон дослідили, що станеться, якщо під час експерименту з крижаною водою використовувати звичайні слова або вигадані матюки. У новому експерименті 92 учасники занурювали руку у холодну воду, температуру якої тримали на рівні 3−5 °C, і тримали її доти, доки могли витримати це.

У процесі цього неприємного випробування дослідники фіксували частоту серцевих скорочень, а учасники повторювали одне з чотирьох слів кожні три секунди. Ці чотири слова: звичайний матюк «f*ck»; нейтральне слово ​​та два вигаданих лайливих слова, розроблені спеціально для експерименту.

Читайте також: Тривалість життя пов'язана з рівнем освіти — дослідження

Першим вигаданим було «fouch» — воно мало викликати емоційний відгук. Друге — «twizpipe», яке мало бути кумедним. Попри те, що нова лайка, була вигадана так, щоб частково нагадувати справжню, особливого ефекту вона не мала.

Результати підкріплюють попередні дослідження Стівенса, і вказують на те, що звичайна лайка справді зменшує сприйняття болю.

Нагадаємо, раніше, коли в Україні був запропонований законопроєкт «про дематюкацію», колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розповідала про користь лайки. За її словами, людина, яка використовує «міцне» слівце під час критичної або несподіваної ситуації, відчуває полегшення, бо мозок на таку поведінку реагує виділенням ендорфінів.

Крім того, вільне висловлення своїх емоцій допомагає навіть подовжити тривалість життя. Водночас Супрун застерігає, що йдеться саме про ситуації особливої фізичної чи емоційної напруги.

Схожі новини