Передплата 2024 «Добрий господар»

Звинувачують у корупції: прем'єр Ізраїлю Нетаньяху постав перед судом

  • 24.05.2020, 18:31
  • 813

В Ізраїлі в неділю, 24 травня, відбулося судове засідання за звинуваченням у корупції прем'єр-міністра країни Біньяміна Нетаньяху.

70-річний політик — перший лідер Ізраїлю в історії, який постав перед судом, пише ВВС.

При цьому звинувачення у хабарництві, шахрайстві та зловживанні довірою він заперечує. Як стверджує прем'єр, розслідування нібито спрямовані на те, щоб «скинути його будь-яким можливим способом»

Нетаньяху прибув до будівлі суду в Єрусалимі через кілька днів після того, як почав новий термін своїх повноважень, зазначили журналісти.

У чому звинувачують Біньяміна Нетаньяху?

Ізраїльському прем'єр-міністру було висунуто звинувачення за трьома випадками, відомими як 1000, 2000 і 4000:

справа 1000 — шахрайство і зловживання довірою: його звинувачують в отриманні подарунків (в основному сигар і пляшок шампанського) від впливових бізнесменів нібито в обмін на послуги;

справа 2000 — шахрайство і зловживання довірою: Нетаньяху звинувачується в пропонуванні допомогти поліпшити поширення ізраїльської газети Yediot Ahronot в обмін на позитивне висвітлення його персони;

справа 4000 — хабарництво, шахрайство і зловживання довірою: будучи прем'єр-міністром і міністром зв'язку під час передбачуваного злочину, Нетаньяху нібито просував регулюючі рішення, сприятливі для телекомунікаційного гіганта Bezeq в обмін на його послуги.

Нетаньяху всі звинувачення проти нього назвав «полюванням на відьом» політичних опонентів, а також пообіцяв очистити своє ім'я.

Що розглянули на засіданні?

Під час засідання 24 травня було оголошено про порядок ведення слухань, адвокатам прем'єра надали право ознайомитися зі змістом справи.

Всього в рамках судового процесу планується заслухати близько 300 свідків звинувачення.

Перше засідання щодо Нетаньяху мало відбутися 17 березня, проте через пандемію його було перенесено. Глава уряду був зобов'язаний особисто бути присутнім у суді.

Згідно з ізраїльським законодавством, лідер, кого обвинувачено у вчиненні злочину, не зобов'язаний йти у відставку.

Навіть якщо Нетаньяху буде визнаний винним, він не буде зобов'язаний йти у відставку доти, допоки не будуть вичерпані будь-які можливості апеляції. Це, як зазначили журналісти, може зайняти багато місяців або навіть років.

Схожі новини