Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський не розуміє, наскільки Порошенко і вся патріотична частина суспільства будуть ще йому потрібні, - Валерій Чалий

Створити міжнародну антипутінську коаліцію після початку російської агресії Україні вдалося завдяки неймовірним зусиллям дипломатичної команди на чолі із п’ятим президентом Петром Порошенком.

Про це заявив український дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США у 2015−2019 роках Валерій Чалий в ефірі телеканалу «Прямий». Він зазначив, що Порошенка у дипломатичних колах вважають одним з кращих переговорників не тільки в Україні, а й у світі.

«Я не кажу „епоха Порошенка“ чи „епоха Зеленського“. Я пережив три революції в Україні як активний учасник. У 2014 році, коли був Майдан, я був у Раді Майдану разом з Порошенком, разом з іншими. Ми були у дуже складній ситуаціі — реально під кулями. Але ми знали, за що ми йшли. Так от, це ера революційна. І Порошенко як президент став одним із лідерів, він відчув цей історичний момент. І я бачив цю роботу. Вона йшла на захист суверенітету, територіальної цілісності. Це була в 2014 році пряма атака Росії. До речі, зараз замовчується, що росіяни там є, що вони керують. Говорять про якихось сепаратистів. Та ні, це війна з Росією. І ми це довели», — нагадав Чалий.

«Це величезна робота і вміння. По-перше, це постійна робота. Я як зовнішньополітичний радник спілкувався на щоденній основі з зовнішньополітичними радниками Німеччини, Франції, Сполучених Штатів, Великобританії. І міністр закордонних справ Клімкін так само. Тобто, коли росіяни почали обстрілювати зі своєї території нашу, і коли заходили на нашу територію, і коли йшли перші так звані „конвої“, то весь світ дуже турбувався, чи буде повномасштабний конфлікт. Ми зараз взагалі забули, що в нас війна. Війна іде. Загинув тільки-но наш хлопець, герой. Знову є поранені. І мене дуже дивує, що це намагаються з політичного дискурсу прибирати. А воно не закінчується», — говорить Чалий.

«Я вам відверто скажу — нинішня влада поки недооцінює, наскільки Порошенко і вся патріотична частина суспільства буде ще їм потрібна. Захиститись від подальшого тиску Росії — в тому числі на президента Зеленського. Я це говорив із самого початку — що за рік президент Зеленський опиниться під атакою від проросійських сил. І зараз те, що відбувається, це вже початок, серйозний початок таких дій», — зауважив Валерій Чалий.

Схожі новини