Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нова Холодна війна: Трамп оголосив про вихід із Договору про відкрите небо

  • 21.05.2020, 19:55
  • 1 040

США повідомили міжнародних партнерів про вихід з Договору з відкритого неба, який був підписаний у 1992 році

Як повідомляє Associated Press, Штати виходять з договору, тому що Росія порушує угоду.

Видання пише, що вихід з договору загострить відносини Вашингтона з Москвою і «засмутить європейських союзників і деяких членів Конгресу США».

Газета The New York Times з посиланням на джерела в адміністрації президента США Дональда Трампа зазначає, що в п'ятницю, 22 травня, Штати оголосять Росії про свій вихід з Договору.

Договір з відкритого неба (The Treaty on Open Skies) — міжнародний договір, що дозволяє вільні польоти неозброєних розвідувальних літальних апаратів в повітряному просторі країн-підписантів. Підписано в 1992 році 23 країнами-членами Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Читайте також: США і «Талібан» підписали історичну угоду, яка має стати кроком до припинення війни в Афганістані

Пізніше список держав було розширено до 34 членів. У договір входять більшість країн НАТО, Росія, Білорусія, Україна, Грузія, Боснія і Герцеговина та нейтральні Швеція та Фінляндія, але країни НАТО не спостерігають один за одним.

Згідно з цією угодою, країни-підписанти брали на себе зобов'язання надання можливості здійснювати спостережні польоти над своєю територією на підставі запиту в рамках встановлених квот.

Нагадаємо, США офіційно вийшли з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Схожі новини