Передплата 2024 «Добрий господар»

Байден і Йованович - союзники? З'ясувалося, що експослиня приховала від Конгресу США

  • 21.05.2020, 18:55
  • 880

Колишня послиня США в Україні Марі Йованович мала контакти з представниками української газодобувної компанії Burisma Holdings, членом ради директорів якої був син ексвіцепрезидента США Джо Байдена Хантер

Як пише JusttheNews.com, під час процесу щодо імпічменту президента США Дональда Трампа в жовтні 2019 року Йованович свідчила під присягою в Конгресі, що вона мало знала про Burisma і про роль Хантера Байдена в компанії.

Однак меморандуми Держдепартаменту США, які є в розпорядженні журналістів, показують, що посольство Йованович, зокрема сама послиня, брало участь в декількох дискусіях і зустрічах із Burisma.

Наприклад, Йованович була спеціально попереджена в електронному листі її першим заступником у вересні 2016 року про те, що Burisma найняла американську фірму Blue Star Strategies, щоб «реабілітувати репутацію» українського газу.

Посол також зустрічалася безпосередньо з представником Burisma в своєму офісі менш ніж за 45 днів до вступу Трампа на посаду президента США. Про цей контакт вона не згадала під час свого свідоцтва в Конгресі.

Читайте також: За експослом США в Україні Йованович могли стежити, доки її не звільнили

«Дискусії про Burisma в посольстві Йованович були настільки великими, що фактично вони заповнили понад 160 сторінок електронних листів, записок і кореспонденції тільки восени 2016 року», — йдеться в статті.

У число контактів входили:

  • докладний особистий лист, вручений Йованович одним з юристів Burisma у вересні 2016 року;
  • брифінг, проведений в тому ж місяці її співробітниками з питань Burisma;
  • запланована зустріч між послом і представником Burisma незадовго до кінця 2016 року, коли Адміністрація Барака Обами готувалася покинути свій пост.

Схожі новини