Передплата 2024 ВЗ

Коронавірусна криза: економісти вирахували, скільки Україні коштував карантин

  • 21.05.2020, 15:15
  • 700

Запроваджений в Україні карантин через поширення коронавірусу коштував Україні 53,5 мільярда доларів. У разі, якби Україна не запроваджувала карантин, то втрати економіки склали б 54 мільярди доларів

Про це йдеться у результатах дослідження Київської школи економіки, які презентували під час онлайн-конференції 21 травня.

«Зняття карантину у „чорному“ сценарії (за якого передбачається максимальна смертність від коронавірусу — ред.) коштувало б Україні 54 мільярди доларів або третину нашого ВВП. З іншого боку ми можемо порахувати, скільки грошей втрачає економіка через те, що карантин продовжується: транспорт не працює, економічна криза триває, люди втрачають роботу… Ці втрати складають приблизно 53,5 мільярда доларів», — повідомив президент Київської школи економіки та колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

Він заявив: те, що Україна зберегла за допомогою карантину приблизно дорівнює тому, що Україна втратила через карантин (з економічної точки зору), водночас, з етичної точки зору, важливіше зберегти людські життя.

Розрахунки втрат економіки у разі не запровадження карантину КШЕ розрахувало на основі поняття «середньостатистичного життя» в Україні, яке складає в середньому 454 тисячі доларів, а дані щодо шкоди карантину для економіки — на основі математичних моделей та прогнозів уряду та МВФ.

Читайте також: Світовій економіці загрожує «вірусна» криза?

За офіційними даними державної служби статистики України, у першому кварталі 2020 року українська економіка впала на 1,5%.

Відповідно до базового сценарію МВФ, у 2020 році світовий ВВП має впасти на 3%, а ВВП України — на 7,7%. Нову економічну кризу фонд називає найбільшою з часів Великої депресії 1930-х років.

В українському уряді прогнозують, що економіка у 2020 році впаде на 3,9%, а урядові експерти очікують на падіння ВВП України на 4,2%.

Схожі новини