Передплата 2024 «Добрий господар»

Питання нацменшин: МЗС назвало претензії Болгарії до України неприйнятними

  • 21.05.2020, 10:55
  • 746

Болгарський парламент 20 травня закликав Україну не розділяти Болградський район, що на Одещині. Офіційна Софія виступила категорично проти відокремлення болгарської нацменшини, яка там компактно проживає. Водночас МЗС України закликало Болгарію не втручатися у внутрішні справи незалежної держави

Уряд Болгарії ухвалив декларацію за яку проголосували 109 болгарських депутатів, ніхто не голосував проти, утрималися 19. Про це повідомляє пресцентр болгарського парламенту, повідомляє 24 канал.

Чим саме незадоволені в Болгарії

Мовиться про рішення уряду України розділити Болградський район Одеської області на п'ять територіальних громад, де етнічні болгари більше не будуть більшістю. На думку Софії, це вдарить по правах болгарської меншини. За неофіційними даними, вона налічує близько 250 — 300 тисяч осіб.

Болгарський парламент рішуче не згоден із запланованими змінами в межах реформи децентралізації в Україні. Заяву було негайно відправлено послу України в Болгарії.

Там закликають уряд Болгарії вжити усіх заходів, щоб зберегти цілісність болгарської громади.

На думку депутатів цю проблему варто вирішити за допомогою двостороннього діалогу між країнами.

Також у заяві мовиться, що болгарська влада має терміново організувати міжурядову нараду щоб захистити права болгарської нацменшини в Україні.

Реакція МЗС України

У МЗС наголосили, що питання адміністративно-територіального устрою України належить до компетенції органів державної влади України.

«Для нас абсолютно неприйнятні спроби втручання іноземної держави у внутрішні справи України», — наголосили в МЗС.

Водночас заяву парламенту Болгарії про нібито вплив реформи на національну самобутність етнічних болгар України дипломати назвали маніпулятивною та недостовірною. Україна наголосила, що завжди відстоює права та свободи представників усіх нацменшин на своїй території.

Читайте також: Реформа освіти в Україні: Болгарія погодилась з мовною статтею

У МЗС також зазначили, що питання щодо Болградського району Одеської області вирішать згідно з українським законодавством і врахуванням позиції місцевих жителів, зокрема численної болгарської громади.

Нагадаємо президент України Володимир Зеленський підписав оновлення закону про місцеве самоврядування.

Він передбачає передачу повноважень і фінансів від центральної державної влади якнайближче до людей — органам місцевого самоврядування. Водночас сільські, селищні, міські ради та їхні виконкоми повинні мати широкі повноваження і достатньо грошей, щоб самотужки розв'язувати всі місцеві питання та нести за це відповідальність.

Схожі новини