Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд Європейського союзу відхилив позов "Північного потоку-2" щодо норм газової директиви

  • 20.05.2020, 19:12
  • 914

Суд Європейського союзу виніс рішення про те, шо російський газопровід "Північний потік-2" має діяти відповідно до регулювання ЄС і не має права на виняток.

Як повідомляє «Європейська правда», відповідне рішення оприлюднене на сайті суду.

«Генеральний суд Європейського Союзу оголошує, що дії, вчинені Nord Stream AG та Nord Stream 2 AG проти Директиви 2019/692, яка поширює певні правила внутрішнього ринку природного газу, на трубопроводи з третіх країн, є неприпустимими», — йдеться у рішенні суду.

Швейцарська компанія Nord Stream AG, в якій російська компанія ПАТ «Газпром» має 51% акцій, володіє та експлуатує трубопровід «Північний потік-1», який забезпечує потік газу між Виборгом (Росія) та Любліном (Німеччина), поблизу Грейфсвальда (Німеччина). Будівництво цього трубопроводу було завершено в 2012 році, і він повинен експлуатуватися протягом 50 років.

Швейцарська компанія Nord Stream 2 AG, яка повністю належить «Газпрому», відповідає за планування, будівництво та експлуатацію трубопроводу «Північний потік-2», який проходить паралельно трубопроводу «Північний потік-1».

17 квітня 2019 року Європарламент та Рада Є С прийняли Директиву щодо загальних правил внутрішнього ринку природного газу. 3 Ця директива набрала чинності 23 травня 2019 року. На дату набуття чинності роботи із прокладення труб трубопроводу «Північний потік-2», згідно з заявами Nord Stream 2 AG, завершили на 95%.

«Генеральний суд зазначає, серед іншого, що Nord Stream AG не мав права експлуатувати та/або продовжувати експлуатувати подвійну трубопровідну систему „Північний потік“, вільно від будь-яких регуляторних обмежень ЄС, принаймні, що стосується частину лінії, яка знаходиться на території ЄС, в даному випадку в територіальному морі держави-члена», — йдеться у рішенні.

Схожі новини