Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські хірурги видалили у 8-річного хлопчика рідкісну пухлину носа

  • 20.05.2020, 16:56
  • 897

Хірурги львівського ОХМАТДИТу видалили у 8-річного хлопчика рідкісну пухлину носа. Упродовж операції, яка тривала понад годину, лікарі видалили капілярну гемангіому переділки носа, яка вже досягла розміру 4 см.

Гістологічне дослідження показано, що пухлина доброякісна. Хлопчика вже виписали додому, але він залишається ще під спостереженням лікарів, про це пише «Zaxid.net».

Батьки 8-річного Марка Ж. зі Львова помітили, що у сина останні два тижні часом часто виникали рясні кровотечі з лівої ділянки носа. І як тільки львівська обласна дитяча лікарня ОХМАТДИТ відновила прийом ургентних хворих, батьки з сином відразу пішли на консультацію до чергового ЛОРа.

Мати розповіла лікарю, що у Марка часто закладало ніс, йому важко було дихати. ЛОР за місцем проживання хлопчика діагностував у нього гайморит, призначив відповідне лікування, але воно не дало позитивного результату. Аж тут почалися часті носові кровотечі.

Під час огляду носової порожнини ЛОР ОХМАТДИТу побачив новоутворення, яке повністю закривало лівий носовий хід. Ретельно оглянути його не вдавалося, бо при найменшому дотику, пухлина починала сильно кровоточити.

Хлопчика скерували на ретельне обстеження. Йому зробили комп’ютерну і магнітно-резонансну томографію, які підтвердили: у лівій половині носа дитина є пухлина доволі великих розмірів. Марка почали терміново готувати до операції.

До операційної бригади увійшли завідувач відділення дитячої отоларингології Федір Юрочко, отоларинголог Дзвінка Копанська і анестезіолог Валентина Перова-Шаронова.

Операція тривала годину. Під час оперативного втручання з’ясувалося, що пухлина виростала з переділки носа.

«Яка це пухлина — доброякісна чи злоякісна — ми на момент операції не знали. Вона була доволі великих розмірів і постійно кровила. Пухлина виросла з переділки носа хлопчика, що зустрічається у дітей вкрай рідко. Уже згодом, після операції, у світовій медичній літературі я знайшов всього шість схожих описаних випадки. Нам вдалося повністю видалити пухлину і при цьому зберігти переділку носа», — каже Федір Юрочко.

Видалену пухлину відпрвили на гістологію і вчора, 19 травня, прийшли результати: це доброякісна капілярна гемангіома переділки носа. Причини її виникнення невідомі.

Хлопчика вже виписали з лікарні, але він ще деякий час він мусить бути під контролем лікарів.

Отоларингологи ОХМАТДИТу готуються описати цей клінічний випадок у фаховому медичному виданні, щоб ознайомити колег з таким рідкісним захворюванням у дітей.

Схожі новини