В Україні виросли ціни на продукти: що і на скільки подорожчало
- 19.05.2020, 14:11
- 1 112
Найбільше у квітні подорожчали фрукти – майже на 13%, а також яйця – на 9,4%.
Ціни на продукти харчування в Україні у квітні зросли на 2,2% проти березня цього року, але карантинні обмеження несуттєво вплинули на зростання цін.
Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на директора Юрія Лупенка.
«Споживчі ціни на продукти харчування в Україні у квітні 2020 року виросли порівняно з березнем на 2,2%. У березні зростання цін порівняно з лютим становило 0,4%. Відносно невисокий рівень зростання цін свідчить, що в період дії карантинних заходів, введених в Україні з 12 березня 2020 року, цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося», — йдеться в повідомленні.
Згідно з повідомленням, відсутність масштабного ажіотажного попиту і суттєвого подорожчання в березні-квітні можна пояснити зменшенням купівельної спроможності українців. Найбільше у квітні зросли ціни на фрукти (+ 12,8%), що можна пояснити сезонним чинником і тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також на яйця (+ 9,4%), які до цього постійно дешевшали.
Читайте також: В Україні почали регулювати ціни на соціально важливі продукти і товари
«Однак ці товари не відносяться до категорії тих, якими запасаються надовго», — наголошується в повідомленні.
Разом з тим, ціни на продукти харчування, якими українці запасаються насамперед, у квітні зросли значно менше. Макаронні вироби подорожчали на 1,9%, м'ясо і м'ясопродукти — на 0,9%, олію соняшникову — на 0,3%, а на вершкове масло — не виросли зовсім. Винятком є лише цукор. Ціни на нього виросли на 2,9% у березні і на 4,8% у квітні — але внаслідок впливу інших чинників, а не карантинних обмежень.
«Водночас, зростання цін на продукти харчування у квітні стало найбільшим з червня 2017 року. А порівняно з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5%», — сказано в повідомленні.