Передплата 2024 «Добрий господар»

Шість країн зробили заяву до 76-х роковин депортації кримськотатарського народу

  • 18.05.2020, 17:15
  • 961

Міністри закордонних справ України, Польщі, Литви, Латвії, Естонії та Грузії зробили спільну заяву до річниці депортації кримських татар

Про це повідомляє пресслужба Міністерства закордонних справ України.

«76 років тому, 18 травня 1944 року радянськими каральними органами здійснено злочинну депортацію кримськотатарського народу з території його історичного проживання — Криму — у віддалені райони Узбекистану, Казахстану і Російської Федерації», — сказано в заяві.

Водночас в заяві підкреслюється, що трагедія кримськотатарського народу знову повторилася в 2014 році внаслідок незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

«Не випадково Росія, яка глорифікує сталінський тоталітарний режим, продовжує свою злочинну політику в XXI столітті в тимчасово окупованому Криму: це заборона Меджлісу кримськотатарського народу, систематичні репресії, переслідування і порушення прав кримських татар, які чинили опір російській збройній агресії проти територіальної цілісності України. Це змусило тисячі кримських татар, корінний народ Криму, покинути свої будинки і виїхати в материкову Україну», — написано в заяві.

Читайте також: Петро Порошенко закликає не забувати про геноцид кримських татар і їх право вільно жити на своїй рідній землі

Держави висловлюють підтримку народу кримських татар в боротьбі за їхні права і закликають Росію припинити порушувати фундаментальні принципи міжнародного права і виконати вимоги резолюції Генасамблеї ООН по Криму.

Нагадаємо, 18 травня в Україні та світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу — в цей день 1944 року почалася сталінська депортація кримських татар з Криму.

Згідно з постановою Верховної Ради № 792-VIII від 12.11.2015 року, депортація кримських татар у 1944 році визнана геноцидом, а 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Раніше Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів вшанувати безневинних жертв депортації, засудити цей злочин тоталітарного комуністичного режиму і визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Раніше Сейм Латвії з нагоди 75-ї річниці депортації кримських татар прийняв заяву, в якій визнав цю трагедію геноцидом.

Схожі новини