Передплата 2024 «Добрий господар»

Коронавірус циркулював у Європі вже на початку осені: французи знайшли докази

  • 18.05.2020, 16:55
  • 1 828

Перші пацієнти з ознаками захворювання легенів, викликаного новим типом коронавірусу, могли з'явитися у Франції ще у жовтні 2019 року

Такий висновок під час дослідження 2,5 тис. рентгенівських знімків зробили медики лікарні Альберта-Швайцера у Кольмаре, що на сході Франції. Про це пише Le Parisien.

«Типові аномалії легень, викликані COVID-19», — описав лікар-рентгенолог Мішель Шмідт знімок флюорографії, зроблений 16 листопада. Водночас ще 12 підозрілих випадків він із колегами виявив у грудні та 16 — у січні. Тоді як найбільш ранні знімки з тих, що вони вивчили, були датовані 15 жовтня.

Читайте також: Не з ринку тварин в Ухані: вчені зробили приголомшливе відкриття про COVID-19

За словами медиків, тепер їм належить зв'язатися з усіма пацієнтами, чиї знімки вони визнали підозрілими, і розпитати їх про контакти та поїздки в той період, а також взяти необхідні аналізи. Такий підхід навряд чи дасть повну картину, враховуючи наявність безсимптомних хворих, зазначають рентгенологи. Але вони сподіваються, що робота посприяє більш широкому застосуванню флюорографії під час обстеження людей, у яких з'являються перші ознаки інфікування COVID-19.

«Це ретроспективне дослідження — відмінна ідея для розуміння поширення хвороби. Однак без мазків із носа та аналізів крові буде досить важко гарантовано підтвердити наявність інфекції в цей період», — говорить президент Товариства рентгенографії грудної клітини професор Антуан Халіл.

Він уточнив, що не вважає за необхідне опромінювати кожного пацієнта, однак додав, що у випадку погіршення симптомів знімок дозволяє краще прогнозувати перебіг захворювання, а також передбачити необхідність інтубації протягом п'яти днів.

Схожі новини