Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові на стіні будинку зобразили відомого мистецтвознавця Бориса Возницького

  • 18.05.2020, 14:10
  • 1 639

На стіні львівської багатоповерхівки на вул. Петлюри, 2 намалювали портрет ексдиректора Львівської галереї мистецтв, героя України Бориса Возницького

Про це повідомляє Лариса Возницька Разінкова — донька Бориса Возницького.

«Шановні колеги! Вітаю Вас з нашим професійним святом — Днем музеїв! Хочу поділитися приємною подією, яка відбулася у нашому Львові. На торцевій стіні дев’ятиповерхового будинку, в якому отримав квартиру і проживав Борис Возницький, виконали, на мою думку, дуже влучний, відповідний мурал (стінний розпис).

Коли міська рада задумала зробити ряд таких муралів відомим людям, Євстахія Шимчук, мистецтвознавець (до речі, вона з родиною також проживала у цьому будинку) підказала, де краще це здійснити. Від себе особисто хочу подякувати Андрієві Садовому, керівникові відділу культури при міській раді Христині Береговській, якій пощастило працювати з Борисом Возницьким, авторові та виконавцям цього розпису (знаю, що працювали художники нашої Національної академії мистецтв, ще мушу дізнатися їхні імена і особисто подякувати їм), подякувати Євстахії Шимчук, а також усім, хто приклався до втілення цього проєкту.

Трошки історії: до отримання квартири у цьому будинку батько довгий час проживав у галереї, у своєму кабінеті на ніч ставив розкладачку. У якісь мірі це його влаштовувало, бо він не був кабінетним директором, був у постійному русі, в експедиціях, на той час добився передачі музею Олеського замку. Декілька років і я з ним так само жила. Батько ніколи не звертався до місцевої влади з проханням про житло.

Працівники музею добилися, аби місто надало йому двокімнатну квартиру у будинку, тільки-но побудованому на вул. Маршала Рибалка (наразі Симона Петлюри). Пригадую, перше, що ми занесли в квартиру, — дві розкладачки і купа книжок, які він до того часу накупив. Добре, що в нашому будинку відкрили меблевий магазин і батько купив книжковий стелаж на всю стінку (цей стелаж і книжки після трагічної загибелі Бориса Возницького я передала у музей, галерейну бібліотеку)".

Схожі новини