Передплата 2024 ВЗ

Чи зможуть собаки виявити коронавірус за запахом? У Британії розпочались дослідження

  • 16.05.2020, 20:10
  • 932

Уряд Великої Британії виділив пів мільйона фунтів стерлінгів проєкту, в межах якого досліджуватимуть, чи зможуть собаки виявляти хворих на коронавірусну хворобу людей за запахом.

Проєктом займаються Лондонська школа гігієни й тропічної медицини, Даремський університет і благодійна організація «Medical Detection Dogs», а також Національна служба охорони здоров’я Великої Британії, передає BBC.

Під час досліджень спробують з’ясувати, чи можна використовувати собак для раннього попередження поширення COVID-19.

На першому етапі працівники Національної служби охорони здоров'я відбиратимуть зразки запахів у пацієнтів із коронавірусною хворобою (приміром, використані маски). Після цього шістьох собак тренуватимуть для визначення вірусу серед зразків — на це може піти від шести до восьми тижнів.

На другому етапі уряд має вирішити, чи доцільно використовувати собак для виявлення COVID-19. До прикладу, їх можна було б розміщувати в аеропортах (для швидкої перевірки) або центрах тестування, аби пришвидшити процес виявлення коронавірусу.

Відомо, що деякі собаки можуть за запахом виявляти захворювання в людей. Окремі з них можуть «проаналізувати» до 250 людей за годину. Благодійна організація «Medical Detection Dogs» займається тренуванням собак у цій сфері вже 10 років.

«Звісно, наші собаки зможуть учуяти запах COVID-19», — упевнена Клер Ґест, співзасновниця й виконавча директорка організації.

Схожі новини