Передплата 2024 «Добра кухня»

Інженерів КБ «Південне» взяли в США на період карантину

  • 15.05.2020, 15:36
  • 1 199

Співробітники КБ «Південне» полетіли в США чартерним рейсом. Допомога українських фахівців необхідна для успішної реалізації програми доставки вантажів на МКС.

Незважаючи на всі катаклізми високосного 2020 року, людство продовжує активно освоювати космічний простір. Військові конфлікти, природні катаклізми, епідемії — не привід скорочувати темпи розвитку цієї галузі. Швидше, навпаки, — не виключено, що людям доведеться переселятися на інші планети набагато раніше, ніж передбачали вчені і фантасти.

Ракета-носій Antares
Ракета-носій Antares

Приємно, що українці продовжують відігравати помітну роль на космічному ринку, що стрімко розвивається. Незважаючи на внутрішні труднощі, наші фахівці, як і раніше, затребувані у відомих міжнародних компаніях. У числі партнерів дніпровського КБ «Південне» — знаменита американська корпорація Northrop Grumman. Одним з напрямків діяльності цього підприємства є доставка вантажів на космічну орбіту.

КБ «Південне» протягом багатьох років співпрацює з компанією Orbital Sciences Corporation, яка є сьогодні підрозділом NG. Українська сторона забезпечує поставки ракет-носіїв «Антарес», які здійснюють доставку вантажного космічного корабля Cygnus на орбіту МКС. Запуски проводяться два рази на рік. Перший старт 2020 го відбувся в лютому і пройшов успішно.

Черговий політ «Антарес» і Cygnus запланований на вересень. Зважаючи на важливість місії NG-14 американці вирішили перестрахуватися, заздалегідь забезпечивши присутність українських фахівців на етапі підготовки до запуску. Хто знає, наскільки тривалим і жорстким виявиться карантин, введений урядом США. Не виключено, що до осені Сполучені Штати будуть повністю ізольовані від зовнішнього світу.

В організації чартеру для доставки інженерів і конструкторів КБ «Південне» безпосередню участь взяли співробітники українського посольства. В знак подяки екіпаж прийняв на борт групу наших співвітчизників, позбавлених можливості потрапити на батьківщину іншим способом. Обидва перельоти завершилися успішно. Українські фахівці вже освоюються в США і незабаром розпочнуть виконання своєї безпосередньої завдання.