Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не сторгувалися... Німеччина відмовила Росії у головній вимозі щодо "Північного потоку-2"

Федеральне мережеве агентство ФРН відмовило компанії Nord Stream 2 AG у виведенні проєкту "Північного потоку-2" з-під правил оновленої Газової директиви ЄС.

Про це йдеться в опублікованому у п'ятницю, 15 травня, рішенні регулятора, повідомив ТАСС. Таким чином у Кремля відібрали можливість використовувати трубу для «газового шантажу».

«Сьома колегія 15 травня відхилила клопотання компанії Nord Stream 2 AG на звільнення частини „Північного потоку-2“, що пролягає в територіальних водах Німеччини, від регулювання», — зазначається в ньому.

Чому Росії відмовили

Необхідною умовою для того, щоб російський трубопровід не підлягав правилам оновленої Газової директиви, було завершення його будівництва до 23 травня 2019 року.

«У випадку з „Північним потоком-2“ це не так», — вважають у відомстві.

У чому суть Газової директиви

Росія прагне добудувати газопровід «Північний потік-2» в обхід України, щоб використовувати його як засіб монопольної поставки газу в держави Європи і у разі необхідності диктувати політичні вимоги (так званий «газовий шантаж»).

У Європі це розуміють, а тому поставили умову, що в жодного газопроводу не може бути одного користувача.

В оновлених правилах Газової директиви вказали, що оператори трубопроводів, які проходять у морській економічній зоні країн ЄС, зобов'язані резервувати до 50% потужностей газової магістралі для прокачування палива від альтернативних постачальників.

Росія намагалася звільнити «Північний потік-2» від цього правила. Але їй відмовили.

Схожі новини