Передплата 2024 ВЗ

Заберіть нас додому! У Лівії українські моряки оголосили голодний протест

  • 14.05.2020, 19:35
  • 861

У Лівії в зв'язку з пандемією COVID-19 оголошено амністію. Родичі стверджують, що Україна не забирає додому своїх громадян

Про це сьогодні в Одесі на брифінгу повідомили родичі моряків і представники благодійної організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль», передає УНІАН.

Сьогодні в лівійській в'язниці оголосили голодовку 14 українських моряків танкера «Рута», затриманого в квітні 2017 року за підозрою в контрабанді.

Як заявила голова наглядової ради «Ассоль» Світлана Фабрикант, вважаючи, що Україна як держава не виконує функцій щодо захисту своїх громадян, з 14 травня екіпаж теплохода «Рута» оголосив голодування.

Зазначається, що в Лівії у зв'язку з пандемією COVID-19 оголошено амністію.

Зокрема, щоб уникнути масового зараження коронавірусом місцева влада скорочує чисельність людей, яких тримають у в'язницях, де залишають тільки особливо небезпечних злочинців, зокрема терористів, тощо. Екіпаж судна «Рута» (прапор України) — 14 осіб, жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей.

Як повідомила дружина боцмана Тетяна Алфьорова, моряки вже понад 3 роки перебувають в одній із в'язниць Тріполі — столиці Лівії.

В іншій в'язниці Тріполі — ще четверо українських моряків — членів екіпажу танкера Captain Khayyam.

Як розповіли в «Ассоль», стосовно екіпажу «Рути» лівійський суд не виносив вирок, стосовно членів команди другого танкера рішення ухвалено.

Зокрема, всі члени екіпажу отримали по 5 років позбавлення волі і кожен повинен сплатити близько 80 тис. доларів. Водночас, як зазначалося на брифінгу, багато країн у результаті переговорів змогли повернути своїх громадян додому.

Наприклад, Туреччина, що вивезла моряків, які «проходили по одній справі» з українцями.

«Пенітенціарні установи в Лівії переповнені, і це є серйозною загрозою для ув'язнених, зокрема у зв'язку пандемією COVID-19», — заявили учасники брифінгу.

Наразі багато з моряків серйозно хворі, зокрема, двоє заразилися в тюрмі гепатитом, у деяких відкрилася виразка шлунку, багато в’язнів через погане харчування і відсутність медичної допомоги залишилися без зубів. Найстаршому ув'язненому — капітану «Рути» — понад 70 років.

Представники «Ассоль» підкреслили, що разом з родичами неодноразово зверталися у різні інстанції — до президента Володимира Зеленського, глави Офісу президента, до Верховної Ради, Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції, СБУ, МЗС України, Департаменту консульської служби МЗС України та ін.

Читайте також: Напад піратів: у Гвінейській затоці викрали українця

Проте, як стверджується, сім'ї моряків та «Ассоль» отримують лише відписки або взагалі їх звернення ігноруються. Перед брифінгом родичі моряків розгорнули плакати з фотографіями членів двох екіпажів та закликами повернути їх додому.

Нагадаємо, у лютому 2016 року берегова охорона Лівії затримала в територіальних водах судно Captain Khayyam під прапором Сьєрра-Леоне, серед членів екіпажу якого були громадяни України, Туреччини та Азербайджану. У березні 2016 року екіпаж заарештували за підозрою в контрабанді нафтопродуктів.

Наприкінці квітня 2017 року лівійські військово-морські сили затримали судно «Рута» під українським прапором за підозрою в контрабандному вивезенню нафти з Лівії. Судно належить одеській компанії. На борту «Рути» перебували 14 українців.

6 листопада 2019 року заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України — начальник управління консульського забезпечення МЗС Василь Кирилич уточнив, що в Лівії засуджено 4 українських членів екіпажу Captain Khayyam, стосовно 14 українських моряків з «Рути» тривало досудове слідство.

Схожі новини