Передплата 2024 «Добрий господар»

Діти для іноземців: омбудсмен розповіла про малюків, які застрягли у київському готелі

  • 14.05.2020, 17:35
  • 1 112

Омбудсмен Людмила Денісова розповіла, що до кінця карантину в Україні можуть застрягти тисячі дітей, яких народили сурогатні матері для іноземців

Про це повідомляє «Українська правда».

«У київському готелі «Венеція» перебувала 51 дитина, з них 15 дітей були там з батьками. 36 дітей знаходилися у двох кімнатах. На всіх дітей виписані свідоцтва про народження. Батьки усіх цих діточок є іноземцями — це громадяни Китаю, Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Болгарії, Румунії, Великої Британії, США…

Через звернення від цієї клініки BioTex, я дізналася, що загалом по Україні понад 100 дітей чекають своїх батьків у різних таких центрах репродуктивної медицини. Вони зробили прогноз, що до кінця карантину таких дітей будуть не сотні, а тисячі".

За її словами, батьки 15 немовлят встигли приїхати в Україну до запровадження карантину, але наразі не можуть покинути країну.

Батьки ще 36 немовлят не можуть дістатися до України. Вони повідомили омбудсмену, що зверталися до МЗС України, але там запропонували звернутися спочатку до своїх посольств, а потім вже через дипломатичне звернення цих держав Україна мала допомогти вирішити питання, але держави не змогли цього зробити, а деякі посольства відмовилися це робити.

За словами Денісової, омбудсмен МЗС та міграційна служба спробували напрацювати такий механізм, щоб батьки могли приїхати і забрати своїх дітей.

Читайте також: Живий товар: у столичному готелі утримують 46 немовлят від сурогатних матерів

Зокрема, кожен з цих батьків має звернутися до уповноваженої з прав людини з відповідною заявою, а омбудсмен допоможе їм вирішити питання в’їзду і виїзду з України.

Також Денісова пояснила, що готель «Венеція», де перебуває пів сотні немовлят, належить клініці BioTex, тому вони знаходяться там.

За її словами, представники омбудсмена не помітили порушень у готелі, де перебувають діти. Вона розповіла, що там чисто, охайно, а діти мають графік онлайн-зустрічей з батьками.

Схожі новини