Передплата 2024 «Добра кухня»

Очільник МЗС висловився з приводу дивних переговорів Росії та Німеччини

  • 14.05.2020, 15:35
  • 879

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна заздалегідь знала про переговори заступника голови Адміністрації президента Росії Дмитра Козака в Берліні щодо врегулювання ситуації на Донбасі

Про це він повідомив у коментарі РБК-Україна. За словами Кулеби, Козака запрошували на переговори в Берлін через відсутність прогресу у виконанні мінських угод, а також у зв'язку з активним підходом української сторони, яка пропонує нові ініціативи, зокрема, підвищити рівень представництва Тристоронньої контактної групи.

«Вочевидь, справа зрушить з місця, якщо буде конструктивна взаємність з боку Росії. Тому і знадобилася берлінська зустріч. До речі, саме за цією логікою мій німецький колега міністр Маас (голова МЗС Німеччини. — Ред.) зміг після моєї з ним розмови залучити до переговорів у нормандському форматі голову МЗС Росії Лаврова. Україна знала про цей візит Козака заздалегідь і знатиме про те, як пройшла зустріч. У нас з партнерами діє правило — ми нічого не вирішуємо за спиною один одного. Тому ні про які ігри за нашою спиною не йдеться», — зазначив Кулеба.

Читайте також: Вижити під санкціями ЄС путінській Росії допомагає Німеччина

Він наголосив, що Україна вдячна німецькій стороні за зусилля стосовно залучення Росії до діалогу та пошуку конструктиву.

Нагадаємо, напередодні Козак прибув до Берліна на переговори з помічником німецької канцлерки Ангели Меркель. Водночас вони проходили без участі української сторони, а сам Козак перебуває під дією санкцій.

За підсумками зустрічі Козак заявив, що консультації з представниками німецького уряду дадуть додатковий імпульс нормандському формату. Берлін також пояснив, що Козак зміг відвідати Німеччину, оскільки для нього зробили виняток через статус парламентера по Україні. До призначення в Адміністрацію президента Росії він був віцепрем'єром і був введений до санкційних списків.

Нагадаємо, новим представником у підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи став голова комітету Верховної Ради з питань правової політики, нардеп від «Слуги народу» Андрій Костін. Він назвав умови проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Схожі новини