Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колишній Генпрокурор Руслан Рябошапка підтвердив, що обговорював «справи Порошенка» із Зеленським

  • 14.05.2020, 11:13
  • 1 493

Колишній Генпрокурор України Руслан Рябошапка підтвердив, що так звані «справи Порошенка» обговорювались із президентом Зеленським

Про це він розповів в інтерв"ю виданню «Лівий Берег». Провадження, порушені у ДБР проти Порошенка, Зеленський обговорював і з Іриною Венедіктовою, на той час оцільницею ДБР, а тепер — Генеральним прокурором. Рябошапка зазначає, що переслідування Порошенка нагадують йому часи Януковича, який теж переслідував політичних опонентів.

«Така історія могла повторитися. Ситуації десь схожі», — говорить Рябошапка.

«Якщо ніяких підстав немає, неможливо й притягнути до відповідальності. Якщо вони є, тоді це можна робити. Але робити так, як робила попередня влада, очевидно, не можна. Я пояснював президентові, принаймні по двох кейсах, зокрема, по справі Вищої ради правосуддя, що ці історії абсолютно не перспективні. А Венедіктова розповідала, що генпрокурор блокує роботу ДБР», — згадує Рябошапка.

Він також підтвердив, що проєкт підозри, який був підписаний Венедіктовою і переданий у Генпрокуратуру, був юридично безграмотним і не мав правових перспектив.

«Документ був підготовлений слідчими ДБР, надісланий до Офісу генерального прокурора. Прокурори продивилися і того ж вечора сказали, що це неякісний документ. Тому надіслали в Державне бюро розслідувань на доопрацювання. Документ був весь покреслений. Мало того, що там, насправді, не було доказів, які б могли підтвердити злочини, в яких підозрювався п’ятий президент. Так ще й юридично все було дуже недосконало оформлено», — розповів Рябошапка.

Колишній Генпрокурор вважає, що Ірина Венедіктова має недостатній рівень кваліфікації для керівництва правоохоронними органом. «Конкурс на керівника ДБР вона б не виграла, якби він був чесний і прозорий. Бо вона не має необхідних якостей — ні моральних, ні професійних, щоб цей конкурс виграти. І загалом її похід у Верховний суд це показав (свого часу Венедіктова не зуміла пройти конкурс на посаду судді ВСУ — Ред.), — нагадав Рябошапка.

Про це свідчить, зокрема, і юридична якість проєкту підозри п’ятому Президенту, яку підготувало ДБР. Коли Ірина Венедіктова намагалася підписати її в Генпрокуратурі, їй пояснили, що подібні справи за підслідністю відносяться не до ДБР, а до НАБУ.

«Венедіктова не зовсім добре розбирається в кримінальному процесі. Думаю, вона дізналася про порушенні підслідності, коли ми обговорювали якість цієї підозри. Ми просто прочитали їй цитату з Кримінального процесуального кодексу, і вона здивувалася, що це підслідність НАБУ. Тому довелося віддати цю справу в НАБУ. А Холодницький виключив статтю 364 КК з кваліфікації, чим частково підтвердив, що там немає зловживання владою, і відправив справу назад до ДБР», — пояснює Рябошапка.

Читайте також: Рябошапка знає, хто «злив» матеріали у справах Майдану

Колишній Генпрокурор зазначив, що у провадженнях, які «наплодило» ДБР проти Порошенка, немає правових перспектив.
«У тих 16 чи 17 справах я нічого перспективного не бачу», — говорить Рябошапка.

Про те, що Зеленський втручається в роботу правоохоронних органів, стало відомо після оприлюднення у ЗМІ так званих «плівок Труби». Із розмов, записаних у кабінеті колишнього директора ДБР Романа Труби, випливає, що офіс Зеленського дає вказівки правоохоронцям щодо переслідування Порошенка, а сам Зеленський проводить наради з керівництвом силових органів, де обговорюють ці справи.

Окрім того, минулого тижня з’явилася інформація про те, що проти колишнього Генерального прокурора Руслана Рябошапки САП порушила карну справу. Мінімум одну. Причому за рішенням Вищого атикорупційного суду, робити це раніше — самотужки, без стороннього втручання — підлеглі Назара Холодницького відмовлялися.

Класична історія: звільненого ексвисокопосадовця починають «ганяти» його ж колишні колеги (втім, зважаючи на те, що сам герой думає про політичну кар’єру, йому це навіть корисно). Нюанс лише в тому, що у випадку Рябошапки, шлях від «стовідсотково моєї людини» (як його раніше називав Зеленський) до опального очільника Офіса Генпрокурора, якого звільнили без пояснення причин, він пройшов всього за півроку.

Наразі Рябошапка перебуває у Стразбурзі, де постійно проживає його родина і де він «застряг» на карантині.

«Ця влада пливе за течією», — зазначає колишній чиновник, який ще два з чимось місяці тому сам був її частиною. Говорить, як пішов Богдан, все буквально «посипалось», бо ледь не на одному ньому трималося («Якби не було Богдана, Зеленський не був би президентом»).

Схожі новини