Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Інфекціоніст назвав симптом, який вказує на наявність легкої форми COVID-19

  • 14.05.2020, 10:55
  • 20.7K

Приблизно у половини хворих на коронавірус COVID-19 страждає кишечник: виникають нудота, блювота і діарея

Як розповів «Фактам» лікар-інфекціоніст, науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Віталій Янченко, це добра ознака того, що організм очищається і звільняється від вірусу.

«Хвора людина, у якої спостерігається розлад кишечника, переносить інфекцію в більш легкій формі. Це означає, що вірусу важче потрапити в легені, адже основна маса вірусних частинок з організму виводиться», — підкреслив він.

За словами інфекціоніста, після зустрічі з вірусом лімфоцити потрапляють в загальну лімфатичну систему, потім в загальну грудну протоку, і вже звідти — в кров. По дорозі вони передають інформацію про вірус всім органам і системам.

«Потім вже навчені і натреновані захисні клітини знову з потоком крові потрапляють в кишечник, де знищують антигени коронавірусу, але при цьому часто виникає діарея, яка очищає організм», — зазначив Янченко.

Читайте також: Американські медики попередили про ранній симптом коронавірусу

Водночас він додав, що дуже важливо, аби у людини не було дисбактеріозу, і нормальна кишкова флора підтримувала місцевий імунітет, що відбиває атаки бактерій, вірусів, паразитів та інших ворогів.

«Практика показує, що у людей зі здоровим кишечником усі вірусні захворювання протікають легше», — констатував лікар.

Нагадаємо, одним з найбільш ранніх і дуже небезпечних симптомів коронавірусу COVID-19 є аносмія або втрата нюху, яка обіцяє важку форму перебігу хвороби.

Схожі новини