Передплата 2024 ВЗ

Запропонуй свій варіант: у Яворівському НПП нащадкам диких коней підшукують клички

За найвлучніший варіант - прогулянка на тарпанах

Любителям природи, як дорослим, так і дітям, цікаве завдання дали працівники Яворівського національного природного парку. Потрібно придумати гарні імена для двох новоселів цієї оази — маленьких, попелястої масті лошаток, що є нащадками диких коней-тарпанів, винищених у давнину. Саме на Яворівщині, у п'ятигектарному загоні урочища Мочарі, з ініціативи директора цього НПП Михайла Біляка одинадцятий рік відновлюють популяцію незвичних коників.

Кобилок, які у кінці зими привели на світ цих малюків, звати Міка і Тіна. За встановленими правилами, клички тарпанчиків повинні починатися з тієї ж букви, що й їхньої мами. Тож треба буде добре поламати голову, щоб підібрати короткі і влучні клички на літери «М» і «Т». До того ж, за словами заступника начальника відділу рекреації та екологічної освіти парку Марії Лазурко, запропонований варіант повинен відображати особливість характеру тарпанів. А вони — особини волелюбні, норовливі…

Кілька слів про «раритетів» Яворівського НПП. Це невелика на зріст, менша від домашнього коня тварина — висота у холці 107−130 см. На хребті у тарпанів помітно темний «ремінь». У них нема звичного для коней чубика, грива — неповисла. А ще — горбоноса голова, загострені вуха, доволі густа, коротка, хвиляста, майже кучерява шерсть, яка дає змогу спокійно переносити морозні зими. Міцні копита дозволяють тарпанам обходитися без підків. Водночас ці тварини дуже обережні та лякливі, хоча також сильні, витривалі. Колись їх використовували на сільськогосподарських роботах. Тепер — з прогулянковою метою запрягають у брички, показують їх екскурсантам.

Та повернімося до конкурсу, що його оголосили в Яворівському національному природному парку. До придумування кличок юним тарпанам підключилися сотні людей з усіх куточків країни. Журі уже вивчає їхні пропозиції. Серед варіантів кличок — аристократичні Міллі, Магма, Тіара, Тезора… Той, чию назву визнають найкращою, отримає бонус — після завершення карантину його покатають верхи на тарпанах.