Передплата 2024 «Добрий господар»

У мережу "злили" персональні дані мільйонів українців: кого підозрюють у злочині

  • 13.05.2020, 16:55
  • 1 501

Після скандалу з витоком персональних даних мільйонів українців чат-бот у Telegram припинив роботу. Однак через кілька годин було створено новий

Як повідомляє OBOZREVATEL, злочинці не збираються зупинятися. Правда, побоюються блокування.

«На бот занадто багато скарг надійшло, і довелося закрити. Створили інший, але поки не афішуємо, щоб унеможливити бан», — йдеться в першому повідомленні на новому Telegram-каналі.

Ба більше, шахраї збираються створити ще один канал — з відгуками. Який, судячи з усього, послужить популяризації і, відповідно, підніме продаж нелегальної інформації з персональними даними українців.

Нагадаємо, 12 травня користувачі Facebook припустили, що дані могли потрапити до шахраїв із довідника «Дія», в якому зберігаються цифрові варіанти документів. До продажу з нелегальної бази даних злочинці запропонували і «новинку» — водійські права з фото.

«Три дні фото будуть доступні у видачі для всіх, після — тільки в тарифі за 500 $ як закрита інформація й під час перевірки себе», — було сказано в повідомленні Telegram-каналу.

У соцмережах українці стали викладати скриншоти отриманої інформації, що підтверджує її актуальність. За інформацією з джерел, деякі дані, які опинилися в розпорядженні злочинців, датовані серединою квітня 2020 р. Що спростовує заяви чиновників про те, що це лише «старі бази».

Читайте також: Хакери атакують: Німеччина звинуватила Росію у викраденні секретної інформації

У Міністерстві цифрової трансформації назвали фейком інформацію про «причетність» додатка «Дія» до грандіозного зливу. Пізніше в ефірі ObozTV глава міністерства Михайло Федоров заявив, що додаток «Дія» насправді є лише каналом для передачі даних, і в нього немає бази даних. За його словами, додаток передає дані з реєстрів МВС. По суті, це просто канал передачі, і цей канал зашифрований, уточнив Федоров.

Однак раніше співзасновник «Українського кіберальянсу» Андрій Баранович (відомий у мережі як Шон Таунсенд) повідомив, що в разі зламу серверів «Дії» злочинці можуть отримати прямий доступ до держреєстрів.

«Дія» — свого роду прошарок між користувачем і реєстрами, якщо хтось зламає сервер «Дії», то він отримає прямий і безконтрольний доступ до реєстрів. Тож міністр не має рації, це цілком можливо. Вони можуть навіть не знати про це", — заявив він.

Увечері 12 травня Telegram-канал, який раніше повідомив про наявність бази водійських прав із фото, змінив назву на нейтральну — «Новини» і видалив фото обкладинки.

А чат-бот, через який безпосередньо йшов пошук даних у нелегальній базі, вдень 12 травня припинив роботу нібито через навантаження, а потім акаунт був вилучений.

Увечері 12 травня стало відомо, що Національна поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 статті 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) К К України.

У поліції уточнили, що роботу ресурсу, який поширював персональні дані, зупинено.

Однак, як бачимо, все починається знову. Станом на 13 травня в нового каналу вже трохи більше чотирьох тисяч підписників.

Схожі новини