Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Науковці знайшли у кажанів ще один вірус, споріднений з COVID-19

  • 12.05.2020, 19:56
  • 1 037

У кажанів знайшли ще один вірус, схожий на коронавірус COVID-19.

Команді дослідників вдалося виявити два геноми вірусу в організмі тварин, один з них майже ідентичний штаму SARS-CoV-2 — вірусу, що викликав страшну пандемію.

Дослідники говорять, що таке відкриття може свідчити про природне походження вірусу, пише РБК-Україна з посиланням на ScienceAlert.

«Наразі дослідження показують, досить імовірно, що вірус, відповідальний за COVID-19, еволюціонував природним шляхом — можливо, починаючи з кажанів, а потім просочуючись у тварину-господаря, поки не розвинув необхідні мутації, щоб зробити його глобальною пандемією, яку ми спостерігаємо сьогодні», — сказано в статті.

Читайте також: «Сльози теж заразні». Вчені підтвердили, що коронавірус передається через очі

Раніше науковці висловлювали думку, що певна вставка амінокислот S1 і S2 в коронавірусі може говорити про те, що його допрацювали в лабораторії. Але останні дані цю гіпотезу спростовують.

«Було запропоновано, що вставка S1 і S2 досить незвичайна і, можливо, свідчить про лабораторні маніпуляції. Наша стаття дуже чітко показує, що ці події відбуваються природним шляхом в дикій природі», — говорить мікробіолог з Шаньдунського першого медичного університету Вейфен Ши.

Група вчених виявила у кажанів два геноми коронавірусу, їх назвали RmYN01 і RmYN02. Другий штам є предком вірусу, що викликав COVID-19 у всьому світі.

«Наше дослідження підтверджує, що кажани, особливо ті, які належать до роду Rhinolophus (підковоподібні кажани), є важливими природними резервуарами для коронавірусів і наразі містять найближчих родичів SARS-CoV-2», — вважають науковці.

Схожі новини