Передплата 2024 ВЗ

ФІФА та УЄФА розпочали розслідування щодо голови Української асоціації футболу Павелка

  • 12.05.2020, 15:11
  • 890

Поміж корупційної складової, панові Павелку приписують погрози на адресу швейцарського журналіста

  1. Найвищий футбольний чиновник України Андрій Павелко потрапив під приціл слідчих ФІФА та УЄФА у контексті витрати мільйонів доларів, які спрямовувалися на розвиток його національній федерації. Про це інформує The Associated Press.

Член виконавчого комітету УЄФА Андрій Павелко співпрацював зі слідством Європейського футбольного органу та заперечував будь-які правопорушення, йдеться у відповіді, написаній Комітету з питань етики FIFA.

«Я буду радий повідомити вас про будь-які події в рамках розслідування УЄФА та судових процесів у Швейцарії», — написав пан Павелко слідчому FIFA Марії Клавдії Рохас у листі в жовтні 2019 року.

Там очільник УАФ зазначив, що з вересня 2018 року спілкувався зі слідчими з УЄФА, щоб пояснити окремі багатомільйонні виплати (в доларах), які у 2017 році були перераховані Українській асоціації футболу.

УЄФА заявила в понеділок, що не коментує підтвердження або спростування деталей можливих розслідувань.

У швейцарському суді, про який казав Павелко, він торік дав інтерв'ю регіональному прокурору після того, як журналіст журналу L'illustré Арно Беда стверджував, що отримав погрози смерті по телефону з України. Журнал опублікував звинувачення щодо грошей, які УЄФА надсилає в Україну.

Журнал також інформував цього місяця, що Павелко пішов з посади в дисциплінарному комітеті ФІФА.

«Значна частина інформації в статті… перекручена і не відповідає дійсності», — сказав Павелко в понеділок в електронному листі до The Associated Press.

У заяві ФІФА йдеться про те, що Павелко покинув дисциплінарну комісію в середині лютого. У той час він проводив окреме розслідування комітету етики ФІФА, не пов'язане з фінансовими питаннями.

У ФІФА заявили, що у квітні було укладено угоду про визнання провини про сплату штрафу. Це розслідування з питань етики було відкрито в серпні 2018 року для «оскарження рішення», прийнятого його тодішніми колегами по дисциплінарному комітету на кілька тижнів раніше на чемпіонаті світу.

Павелко не погодився з постановою ФІФА, в якій похвалив оборонця збірної Хорватії Домаґоя Віду за коментарі до відео, опублікованого в Інтернеті після перемоги над збірною Росії в ¼ фіналу мундіалю. Нагадаємо, що після перемоги Віда, який раніше грав за київське «Динамо», сказав, що «ця перемога для Хорватії і України».

«Павелко погодився заплатити штраф у розмірі 10 000 швейцарських франків (10 300 доларів) за свою поведінку і це єдиний факт укладеної з ним угоди про визнання вини», — стверджують у FIFA. «Та цей факт не має жодного стосунку до інших питань, які могли б бути або могли підлягати розслідуванню поліцейськими органами та/або футбольними керівними органами у зв'язку з діяльністю пана Павелка як футбольного чиновника».

Незрозуміло, чи питання ФІФА до Павелка торік щодо фінансів української федерації стали формально відкритим розслідуванням комітету етики.

У листі Павелка до Рохас вказано, що це питання не входить у її юрисдикцію, оскільки «не має прямого відношення до питань FIFA».

«Це насправді безпосередньо пов'язане з питаннями УЄФА, зокрема використання фінансування УЄФА та начебто погроза журналісту щодо звинувачень у використанні фінансування від УЄФА», — написав Павелко до слідчого ФІФА у жовтні.

У листі до ФІФА Павелко заявив, що повідомлення ЗМІ про позику УЄФА на 4 мільйони доларів для Української асоціації футбол в липні 2017 року помилкові і що це авансовий платіж у розмірі 4 мільйонів євро (4,27 мільйона доларів) за права на трансляції матчів національної збірної.

Він також надав відповіді, надані раніше УЄФА, щодо зв’язків його Асоціації з компанією в Об'єднаних Арабських Еміратах щодо проекту зі спорудження штучних газонів.

Павелко заявив, що 4,5 мільйона євро (4,81 мільйона доларів) фінансування від УЄФА у 2017 році залишилися недоторканими, тоді як проект навчального центру затримався після того, як земельна угода зірвалася. Гроші зберігалися на рахунках Асоціації в трьох різних банках, «залежно від валюти», — написав він.

У лютому 2019 року, через кілька місяців після спілкування зі слідчими з УЄФА, Павелко був обраний до виконавчого комітету європейського органу 27-ма з 55-ти футбольних федерацій.

Того дня в Римі президент УЄФА Александр Чеферін заявив, що листи про Павелка, отримані від колишніх законодавців та активістів в Україні, «не містять конкретних доказів».

У Швейцарії державна прокуратура Jura досі розслідує можливі погрози журналісту журналу. На його запит до співпраці з українськими органами влади ще не відповіли, йдеться в повідомленні відомства.

Схожі новини