Передплата 2024 «Добрий господар»

Може загинути 1,4 мільйона: після пандемії COVID-19 світу загрожує нова небезпека

  • 11.05.2020, 19:56
  • 9 479

Дослідники побоюються, що услід за пандемією коронавірусу може початися спалах туберкульозу. За деякими оцінками, захворіти може більш як 6 мільйонів осіб.

Докторка Ліджі Томас у своїй колонці на Medical News опублікувала дані нещодавнього дослідження з сервера препринтів bioRxiv. Згідно з ними, довгий вплив COVID-19 на організм людини здатен активувати сплячі бактеріальні інфекції, зокрема й туберкульоз.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, сплячий туберкульоз присутній у чверті населення планети. Звісно, у всіх носіїв він не активується, але досить багато людей може стати жертвами нового спалаху.

Читайте також: Вимагали гроші за тести на COVID-19: на Київщині лікарня потрапила в скандал

CNBC розповідає про доповідь, яку підготували Stop TB Partnership спільно з Імперським коледжем Лондона, Університетом Джона Гопкінса й Агентством із міжнародного розвитку США. У ній йдеться, що на спалах туберкульозу слід очікувати в період між 2020−2025 роками, а вразити він може приблизно 6,3 млн осіб, з яких майже 1,4 млн — загинуть.

Причина цього — відсутність діагностики та лікування туберкульозу на тлі карантинних заходів через COVID-19. Однак директорка Stop TB Partnership Лючіца Діціу зазначила, що уникнути спалаху все ж можна. Для цього країнам необхідно вже зараз взяти ситуацію під контроль і посилити спостереження за хворобою.

Схожі новини