Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові першокурсників-медиків вчать не робити аборти і зневажати контрацепцію

  • 11.05.2020, 18:32
  • 1 452

Першокурсникам Львівського національного медуніверситету викладають курс біоетики, в якому йдеться про неприпустимість абортів, аморальність статевих стосунків до шлюбу і шкоду контрацепції.

Як написала в Facebook журналістка Анна Чабарай, їй до рук потрапили тести з біоетики, складені викладачем курсу, черницею Української греко-католицької церкви Галиною Терешкевич (сестра Діогена) (щоб подивитися фото, доскрольте до кінця сторінки).

«Так ось: ви знали, що аборти — це загроза суспільству і демографічна проблема, оскільки може привести до спаду народжуваності? Навіть якщо вагітність наступила в результаті згвалтування або інцесту, «адже дитина не може нести відповідальність за негідні вчинки свого батька», — переказала вона зміст навчальних матеріалів.

Також в них йдеться, що дошлюбні статеві стосунки «принижують значення шлюбу» і «загрожують хворобами, що передаються статевим шляхом».

«Контрацепція — це, виявляється, «спосіб зняти з себе відповідальність за свою сексуальну поведінку і долю дітей», — додала журналістка.

У коментарях до поста дану ситуацію назвали «середньовічною» і антинауковою. Випускник університету Андрій розповів, що закінчив ВУЗ ще в 2005 році, але сестру Діогену з її курсом пам'ятає досі.

«Вона і тоді озвучувала ті ж речі. Альтернативної думки не сприймала. Треба було бачити її реакцію, якщо хтось намагався їй заперечити. Складалося враження, що дай їй зараз в руки зброю, вона тебе за релігію і вб'є… Пам'ятаю, один раз пропустив її лекцію. Нарвався на цілу догану. А коли посмів сказати, що взагалі-то її курс у мене факультативний і не обов'язковий, стільки всього про себе почув… що я грішник і мене вже фактично чекає місце в пеклі», — зазначив він.

Завкафедри філософії та економіки Ігор Держко заявив в коментарі Zaxid.net, що предмет біоетика був колись самостійним, а зараз це кілька годин у складі курсу філософії.

«Сестра Діогена розробляє програми разом з вченими з Києва, священниками, теологами. Звичайно, в її позиції висловлені думки, які відповідають її конфесійній приналежності. Вона є автором чотирьох видань підручника „Біоетика“, який надруковано за згодою Міністерства охорони здоров'я. Рецензентами підручника були голова комісії з питань етики медичного університету Богомольця, вчені з академії наук… Не одна вона до цього причетна», — підкреслив він.

За словами Держка, сам він не згоден з поглядами своєї колеги, але вплинути на черницю університет нібито не може.

«Вона є представником церкви, має підтримку на рівні церковного керівництва. Вона хотіла організувати свою окрему кафедру, але я був проти, тому все залишилося, як є», — зізнався завкафедри.

Він стверджує, що конфліктів зі студентами з приводу лекцій черниці досі не було. Сама сестра Діогена продовжує працювати і не дає коментарів журналістам.

Схожі новини