Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Як КДБ захопив Росію і взявся за Захід": у Британії видали книгу про "людей Путіна"

  • 10.05.2020, 20:35
  • 1 621

Відома британська журналістка Кетрін Белтон опублікувала свою нову книгу про президента Росії Володимира Путіна і його оточення

Як пише The Guardian, книга отримала назву «Люди Путіна: як КДБ захопив Росію, а потім взявся за Захід» (Putin's People: How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West).

«Белтон володіє неперевершеним знанням схем з акціями, пакетами рефінансування, злиттями, підставними компаніями й офшорними рахунками, які оголюють приховане захоплення пострадянської економіки і державних інститутів групою колишніх офіцерів КДБ і силовиків», — відзначає видання.

Журналістка об'єднала цю фінансову історію з показаннями безлічі кремлівських інсайдерів, дипломатів, банкірів, офіцерів розвідки, прокурорів, кримінальних авторитетів та олігархів.

«Белтон стверджує, що Путін і його санкт-петербурзька команда керують державою за правилами кримінального клану. Існує загальний грошовий банк, відомий як „общак“. Він може бути використаний для особистих проєктів, таких як розкішний палац за 1 млрд доларів, побудований для президента біля Чорного моря. Інсайдери, які працюють на цій секретній віллі, називають Путіна псевдонімами, серед яких — „Михайло Іванович“, начальник міліції з радянської комедії, „тато“ і „номер один“. Іноді вони вказують пальцем на стелю», — йдеться в рецензії на книгу.

Читайте також: «Можем повторить». Путін погрожує світу новою війною

Також журналістка дає докладний звіт про ранні роки Путіна як агента в німецькому Дрездені. За її відомостями, Дрезден був ключовою базою для операцій КДБ, зокрема смертоносних, в яких Путін нібито грав безпосередню роль.

«Метою Москви було підірвати і посіяти хаос на Заході», — повідомляється в книзі.

Белтон показує, як західні уряди, що проповідують верховенство закону, вільні ринки і повагу до приватної власності, закривають очі на «розграбування російського бізнесу Кремлем і його союзниками».

«Ми вірили в західні цінності… Але виявилося, що все залежало від грошей, і всі ці цінності були чистим лицемірством», — розповів один із колишніх російських банкірів.

Схожі новини