Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Святкові банери з нацистами: у Росії сконфузилися через афіші до Дня перемоги

  • 10.05.2020, 13:55
  • 962

У Росії спалахнув скандал через появу фото нациста Генріха Гіммлера на сайті "Безсмертного полку" та ілюстрування банерів до Дня перемоги світлинами з німецькими солдатами в Оренбурзі

Про гучні інциденти розповіли на Telegram-каналі «Підйом». Так, на сайті пропагандистської акції «Безсмертний полк» помітили фото Гіммлера — одного з головних і найжорстокіших соратників Адольфа Гітлера. Однак світлину там підписали чужим ім'ям — нібито ростовського полковника Василя Алєксєєва.

Однак координатор «Безсмертного полку» в Ростові-на-Дону Андрій Кудряков поспішив назвати те, що відбулося, провокацією.

«Хотілося би перевірити, хто все-таки виставив подібне, поспілкуватися з цією людиною і спробувати пояснити їй все. Ростов — це одне з найстрашніших місць злочинів нацизму, за яке Гіммлер персонально відповідальний. Це Зміївська балка, де майже 30 тисяч жителів Ростова знищено. Це, звичайно, провокація, прояв якоїсь слабкої людської свідомості. Сайт знаходиться в Томську, ми туди відправили всі запити. Якби це був наш сайт, банери вже б зняли», — виправдався Кудряков.

Після ажіотажу, що виник, співголова ради «Безсмертного полку» і куратор руху в Томську Сергій Колотовкін пообіцяв видалити сторінку з фотографією рейхсфюрера СС.

«Ми намагаємося модерувати, але якось ця гидота пройшла, волонтери пропустили. Ми просто видалимо, звичайно ж», — запевнив він.

Тим часом в Оренбурзі подібний скандал спалахнув 9 травня через те, що на банері в центрі міста з'явилися німецькі солдати замість червоноармійців. На одній з фотографій були зображені нацисти після штурму Брестської фортеці, на іншій — поляки в довоєнному місті.

Читайте також: У Росії вирішили провести віртуальну ходу до 9 травня

У мерії Оренбурга вже вибачилися за історичну хибу, а головна художниця адміністрації Наталія Бровко пообіцяла, що блоки на панорамі до 75-річчя від Дня перемоги замінять 10 травня.

«Ми приносимо свої вибачення насамперед ветеранам і всім оренбуржцям за те, що під час оформлення площі була зроблена така жахлива помилка. Зараз ведуться заміри, плакат змінять, роботу буде відновлено. Висловлюємо подяку небайдужим громадянам, які це помітили», — сказала вона.

Схожі новини