Передплата 2024 «Добра кухня»

День матері — найсвітліше свято у році

10 травня скажіть найдорожчій людині, як ви її цінуєте і любите

У календарі свят для мами визначений особливий день, який святкується в Україні у другу неділю травня. Офіційне державне свято День матері було встановлене 1999 року. Святкування стало популярною і доброю сімейною традицією.

Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у память про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.

Її старання увінчалися успіхом — у 1910 році штат Вірджинія першим визнав День матері як офіційне свято. Хоча по суті це — свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама — найголовніша людина для своїх дітей.

Безумовно, День матері — це одне з найбільш зворушливих свят, тому що кожен із нас із дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ — образ своєї мами, яка все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити, незважаючи ні на що.

У наш час День матері відзначають більш ніж у 50 країнах світу. У багатьох з них дати різняться, а отже, припадають на різні дні. Приміром, День матері в Україні, як і в більшості держав, відзначається у другу неділю травня, в Білорусі — 14 жовтня, у Росії — в останню неділю листопада, у Грузії — 3 березня, у Польщі — 26 травня, а в багатьох близькосхідних країнах — 21 березня.
У цей день прийнято вітати матерів і дарувати їм символічні подарунки. Також багато родин у цей день збираються разом, щоб подякувати своїй найріднішій людині за все — що привела на світ, виховала і вивела у люди. Ті, у кого мама померла, в цей день поминають її.

Привітання з Днем матері схожі на привітання з весняним жіночим святом — з тією лише різницею, що вони адресовані не всім жінкам, а тим, хто пізнав щастя материнства або скоро стане мамою.

День матері — особливе свято, коли можна ще раз нагадати найдорожчій людині, як ви її цінуєте і любите. Діти в цей день дарують своїм матерям квіти, листівки, присвячують їм вірші і пісні. І головне у цей день — не коштовний подарунок, а кілька теплих слів тій жінці, яка любить вас понад життя.

Схожі новини