Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Чек за гуманітарку". Росія просить Італію "натиснути" на Брюссель у питанні санкцій, - ЗМІ

Після "безкорисливої допомоги" від росіян голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ написав італійському колезі напівофіційного листа з проханням "натиснути на Брюссель".

Після закінчення своєї півторамісячної кампанії допомоги Італії у боротьбі з COVID-19, Росія «надіслала чек італійцям». В обмін на «безкорисливу допомогу» від росіян голова комітету Держдуми Росії з міжнародних справ Леонід Слуцький написав італійському колезі Віто Петрочеллі напівофіційний лист з проханням «натиснути на Брюссель».

Про це повідомляє видання Linkiesta, прикріплюючи лист Слуцького. У листі російський чиновник пропонує «відмовитися від деструктивної політики санкцій», пише «Дзеркало тижня».

«Західні країни, які називають себе демократичними, наклали різні види санкцій майже на третину населення світу та не мають наміру послаблювати їх навіть під час боротьби з коронавірусом… Я закликаю всіх політиків відмовитися від деструктивної політики санкцій, — йдеться в листі Слуцького.

Однак ще до цього листа дивовижна щедрість Росії насторожила багатьох. Зокрема тому що, як з'ясувало італійське видання La Stampa, разом з російською гумдопомогою у країні з'явилася вагома присутність російських військових, які повинні були допомагати в боротьбі з COVID-19″. Це призвело до міжнародного скандалу, а ряд експертів назвав дії Москви спецоперацією розвідки, антиєвропейською пропагандою з метою домогтися скасування економічних санкцій і внести розбрат між Італією та її союзниками в ЄС і США.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте божився, що між країнами немає ніякого корисливого умислу, а тільки солідарність під час пандемії.

В інтерв'ю ВВС він сказав: «Тільки одна це підозра — велика образа і для італійського уряду, і для Володимира Путіна, який би ніколи не думав використовувати подібну ситуацію у свою користь. Нас про це ніколи не просили, ніколи й не думали».

Як зазначив журналіст видання La Stampa Якопо Якобоні у розмові з «Радіо Свобода», в Італії була присутня значна кількість людей зі спецслужб Росії. Ніхто не спростував той факт, що на особистому рівні між Конте і Путіним відбулися якісь домовленості.

«Італія має свій відповідний високопрофесійний підрозділ у рамках НАТО. Чому користуватися допомогою російського? У російських медіа відкрито критикували італійський спосіб боротьби з епідемією COVID-19 і ніби недосконалу систему охорони здоров'я Італії. Це була велика операція пропаганди. Також цікавим пунктом мого розслідування був факт, що після приземлення російські командири запросили сплату за переліт і бензин. Невідомо, скільки Рим заплатив», — розповів журналіст.

За його словами саме зараз в Італії набирає сили внутрішня авторитарна політика, а в контексті геополітики між Конте і Путіним підтвердився міцний зв'язок.

Раніше стало відомо про те, що в цілях пропаганди, Кремль почав кампанію підкупу італійців. Через популярний месенджер WhatsApp поширюється розсилка повідомлень з пропозицією рядовим італійцям отримати 200 євро за хороший відеокоментар про Путіна, Росію та російську «допомогу» Італії.

Схожі новини