Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Терпець урвався: шість українських міст послабили карантин без рішення Кабміну

  • 08.05.2020, 10:35
  • 1 889

Деякі міста України послабили карантинні обмеження, незважаючи на встановлений Кабміном термін на 11 травня

Відкриваються непродовольчі магазини, перукарні, ресторани і навіть зоопарки. Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Першим про своє рішення заявили в Черкасах, місцева міськрада з 30 квітня дозволила працювати непродовольчим магазинам і сфері послуг, літнім майданчикам ресторанів, строймагазинам, ринкам за умови дотримання вимог законодавства щодо протиепідеміологічних заходів.

На такі дії відреагував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, пообіцявши жорстко відповісти на ослаблення карантину в Черкасах. Крім того, в своєму відеозверненні від 1 травня президент України Володимир Зеленський пригрозив меру міста Анатолію Бондаренку «юридичними наслідками» за рішення достроково пом'якшити карантин.

Сам же міський голова вважає, що послабляння карантину є «відновленням соціальної справедливості».

«Черкаський виконавчий комітет відновив соціальну справедливість. Я вважаю, що великий будівельний гіпермаркет нічим не відрізняється від маленького магазину будівельних товарів», — зазначив Бондаренко.

Відразу після Черкас послабити карантин вирішили в Мукачево. Там влада дозволила з 4 травня відкрити торгові центри і парки, але тільки з дотриманням всіх норм безпеки.

У ТРЦ встановлено обов'язкове використання відвідувачами засобів захисту — респіраторів або захисних масок, а персонал повинен бути забезпечений окулярами або щитком і рукавицями. Водночас потрібно, щоб в торгових центрах дезінфікували приміщення кожні дві години, а відвідувачі перебували там із розрахунку не більше одного на 10 квадратних метрів.

У скверах і парках людям дозволяється перебувати з дотриманням соціальної дистанції і протиепідемічних заходів.

Проти цього рішення виступив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, який звернувся в поліцію, щоб перевірити законність прийнятого рішення. Прокуратура зареєструвала кримінальне провадження.

Читайте також: Ляшко розповів про небезпеку послаблення карантину в окремих областях

У той же день, 30 квітня, про пом'якшення карантину заявили і в Дніпрі. Тоді, за повідомленням мера міста Бориса Філатова, відкрили хімчистки, СТО, майстерні для ремонту різного устаткування. Кав'ярні, ресторани зможуть працювати як з адресної доставки, так і з послугою «take away». Для всіх без винятку, зокрема і для ринків, основне правило — це наявність маски, захисних окулярів, рукавичок і антисептиків.

З 4 травня в Дніпрі відкрилися для відвідування більше сотні зелених зон і бульварів, які не потрапляли під заборону, а також набережна.

А ось у Харкові відзначилися іншою заявою. Там не послаблюють обмеження до встановленої Кабміном дати, але з 12 травня зібралися відкрити роботу метро.

«12 травня ми хочемо запускати метро в Харкові… Ми готові пускати у вагони лімітовану кількість осіб, щоб не було тисняви. До того ж, це зручний вид транспорту і доступний. Метро має працювати. У всьому іншому будемо синхронізуватися з наказами уряду», — заявив мер міста Геннадій Кернес.

Однак, судячи зі слів міського голови, без дозволу Кабміну підземку все-таки не запустять.

У середу, 8 квітня, одночасно про рішення відкривати роботу різних сфер повідомили в Одесі та Луцьку. І якщо в останньому зняли тільки ряд обмежень, то в «південній пальмірі» карантин взагалі скасували.

«Ми зараз проводили комісію, порахували всі цифри, і фактично я можу вам сказати, що карантин в Одесі закінчений», — заявив мер міста Геннадій Труханов.

Він також додав, що в місті чекають відкриття туристичного сезону і готують до нього місцеві пляжі.

У Луцьку ж міськрада на час карантину дозволили роботу низки непродовольчих магазинів. Йдеться про магазини, що торгують пестицидами, агрохімікатами, кормами, побутовою хімією і засобами гігієни, деталями і приладдям для транспортних засобів і сільськогосподарської техніки.

Працювати також можуть салони і майстерні оптики, магазини велосипедів і майстерні для їх ремонту. Крім того, в місті відкриється навіть зоопарк.

Як повідомив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Костянтин Петрочук, таке рішення було ухвалено після аналізу ситуації із захворюванністю у місті та області.

«Так, вирішили послабити деякі моменти, які по суті не впливають на скупченість людей, та ризик поширення вірусу. Послабили, щоб і малий бізнес відчував підтримку, адже два місяці без роботи — це дуже багато, і люди могли звернутися за певними послугами. Але це послаблення можливе тільки за дотриманням усіх норм безпеки: соціальна дистанція, маски, рукавички та інше», — сказав він.

З приводу відкриття зоопарку місцевий чиновник пояснює, що його прирівняли до паркових зон, які Кабмін вніс до першого етапу послаблення карантину.

«Там будуть діяти обмеження на вхід, а працівники слідкуватимуть за дотриманням правил соціального дистанціювання, щоб люди не скупчувалися біля вольєрів», — пояснив Петрочук.

Водночас з відкриттям деякий сфер бізнесу, робота громадського транспорту буде відбуватися з обмеженнями. Однак якщо ріст захворюваності у Луцьку почне зростати, міськрада перегляне своє рішення у бік введення нових обмежень.

Схожі новини