Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Анна Музичук грає за Європу, Марія – за «Решту Світу»

На шаховому Кубку Націй у швидкі шахи в онлайні змагаються шість збірних

Шахісти, як і представники інших видів спорту, опинилися зараз у карантинній ізоляції, але не припинили змагатися. Повідомлення про шахові турніри різного рівня у форматі онлайн надходять постійно. Розповімо про найбільш вагомі.

Сітжес, містечко біля іспанської Барселони, щороку проводить традиційний міжнародний турнір за участі сотень шахістів. Не відмови­лися організатори від цих змагань і цьо­го року: онлайн, але у форматі класичних шахів. Кожен учасник отримав 90 хвилин на партію (довіряючи при цьому супер­никам, які грали вдома, що ті не будуть користуватися підказками). Цей фактич­но перший в історії шахів онлайн-тур­нір виграв київський гросмейстер, а нині студент Львівського університету фізич­ної культури, 17-річний Кирило Шевчен­ко. Він здобув перший приз, набравши 7 очок у 9 турах.

Одночасно проходив турнір восьми елітних гросмейстерів, яких запросив позмагатися чемпіон світу, норвежець Магнус Карлсен. Спочатку вони зіграли кожен із кожним у швидкі шахи, а потім два найкращі зустрілися у фіналі. Карл­сен переміг американця Хікару Накамуру (2,5:1,5) і забрав перший приз, 70 тисяч доларів, залишивши супернику 50 тисяч.

Цього тижня стартував Кубок Націй, в якому в онлайні у швидкі шахи (25 хвилин на партію, з додаванням 10 секунд на ко­жен хід) змагаються шість команд — Єв­ропа, Індія, Китай, США, Росія і «Решта Світу». У кожній команді по чотири осно­вні учасники і двоє резервних, у кожно­му матчі беруть участь по троє чоловіків і одна жінка. Команди виставили дуже сильні склади, наприклад, Китай пред­ставляють дві чемпіонки світу, Хоу Іфань і Цзюй Веньцзюнь. На Кубку Націй грають також сестри-львів'янки: за Європу Анна Музичук, а за «Решту Світу» — чемпіонка світу (2015−2016) Марія Музичук.

У першому турі Кубка Націй відбули­ся матчі Європа — Росія (2:2), Індія — США (2:2) та Китай — «Решта Світу» (3:1). У рамках цього поєдинку зустрілися Марія Музичук і Хоу Іфань. І знову, як і чотири роки тому у Львові, перемога дісталася Хоу. У зустрічі Горячкіна — Анна Музичук (Росія — Європа) росіянка, яка рік тому була претенденткою на шахову корону, «втекла» при допомозі вічного шаху — ні­чия (0,5:0,5). Спочатку шість команд зі­грають між собою у два кола, а потім дві найкращі дружини зустрінуться у фіна­лі Кубка Націй, що відбудеться у неділю, 10 травня.

Схожі новини