Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна збирається приєднатися до Програми розширених можливостей НАТО

  • 06.05.2020, 18:15
  • 715

Україна майже готова приєднатися до Партнерства розширених можливостей НАТО

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу, про це заявив віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко.

5 травня на відеоконференції з послами країн-членів НАТО та представництвом НАТО в Україні віцепрем’єр заявив, що Україна з військової точки зору майже готова приєднатися до Програми розширених можливостей Альянсу (Enhanced Opportunity Partnership).

«З військової точки зору, Україна готова приєднатися до Програми розширених можливостей, яка збільшить взаємосумісність українських військових з підрозділами країн-членів НАТО. Залишається певне „домашнє завдання“ на цьому напрямку, але робота добре спланована і її розуміють представники сектору безпеки та оборони України, як і їхні партнери в НАТО», — зазначив Пристайко.

Щодо політичної складової, за його словами, вже «формується консенсус» щодо запрошення України до цього формату.

Читайте також: Новий міністр оборони обмовився, що «НАТО тепер недосяжна мета» для України

«На сьогодні в рамках програми з НАТО взаємодіють Австралія, Йорданія, Швеція, Фінляндія та Грузія. Очікую запрошення для України вже в ході наступного засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони», — зазначив Вадим Пристайко.

Віцепрем'єр подякував представникам НАТО за послідовну підтримку України у реформі сектору оборони і впровадженні Річної національної програми, яка за змістом близька до Плану дій щодо членства в НАТО.

«Курс України на членство в НАТО залишається незмінним. Річна національна програма та Комплексний пакет допомоги НАТО для України є практичними інструментами, які допоможуть нам досягти цієї мети», — наголосив Пристайко.

Нагадаємо, наприкінці березня президент України Володимир Зеленський, вітаючи Північну Македонію з вступом до НАТО, заявив, що Україна одного дня також стане повноправним членом Альянсу.

Схожі новини