Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Європейські вчені створили антитіло, яке перемагає коронавірус

  • 05.05.2020, 17:55
  • 908

Розробка допоможе подолати не лише Covid-19, але й SARS - дослідження

Вчені створили моноклональне антитіло, яке здатне перемогти Covid-19 в лабораторних умовах. Таке дослідження було опубліковане в науковому рецезованому журналі Nature Communications, пише Bloomberg.

Науковцям вдалося синтезувати експериментальне антитіло, тобто, білки, схожі на ті, що виробляють імунні клітини людини. Схожі антитіла розпізнають конкретну ділянку патогену та діють саме на його.

Читайте також: Ізраїльські військові створили ліки від коронавірусу — ЗМІ

Дослідження проводилось в Утрехтському університеті нідерландськими та німецькими вченими під керівництвом професора Беренда-Яна Боша.

Нове відкриття поки не можна застосовувати при розробці ліків, оскільки його необхідно протестувати на тваринах та людях. Проте, переконані науковці, в майбутньому розробка здатна попередити зараження чи вилікувати тих, хто заразився Covid-19. Вона також буде лікувати хвороби, пов’язані з коронавірусом.

Вчені повідомили, що це антитіло, відоме як 47D11, діє на гостроконечний білок, який надає вірусу SARS-CoV-2 форму корони та дозволяє йому проникати в клітини людини. Як виявилося в межах цих експериментів, антитіло перемагало не лише вірус, що викликає Covid-19, але й його «двоюрідного брата» — SARS, у якого також є подібні білкові шипи, переконують науковці.

Схожі новини