Передплата 2024 «Добрий господар»

У Києві під МОЗ влаштували мітинг (фото та відео)

  • 05.05.2020, 13:51
  • 1 420

У Києві під будівлею Міністерства охорони здоров'я України 5 травня люди вийшли на мітинг із вимогою забезпечення належного лікування орфанних (рідкісних) хвороб у громадян.

Про це повідомив OBOZREVATEL. На мітинг прийшло чимало активістів із манекенами, на яких були футболки, плакати із надписами.

На плакатах зробили такі написи: «Чому мене лікує ПРГ (Постійна робоча група МОЗ. — Ред.), а не лікарі?», «Прагнемо діалогу з МОЗ», «Орфанні хворі — пріоритет держави», «Рішення ПРГ всупереч рішенню лікарів!».

Так, голова громадськї спілки «Орфанні захворювання України» Тетяна Кулеша підкреслила, що пацієнтам із орфанними захворюваннями потрібні специфічні ліки. Але цьогоріч, за її словами, до переліку препаратів, які закуповуються за державні кошти, не внесли саме ці категорії.

Читайте також: Очільник МОЗ запевняє, що медреформу не припиняють, а лише виправлять помилки

«В нас є всі скріншоти, публікації, де пан Радуцький (Глава комітету ВРУ з питань здоров'я нації. — Ред.), попередня міністерка пані Скалецька говорили про те, що фінансування орфанних напрямків — а їх 16 — буде збільшено на 1,3 млрд гривень», — підкреслила Кулеша.

Водночас активісти засумнівалися у тому, як саме будуть витрачені ці кошти. Вони були невдоволені тим, що у ПРГ немає лікарів. За їхніми словами, таким чином рішення ПРГ" не завжди йдуть на користь пацієнтів".

Також мітингувальники просили, аби перелік препаратів, які закуповуються за державні кошти, доповнили на користь орфанних хворих.

До них вийшов нардеп від фракції «Слуга народу», член комітету ВРУ з питань здоров’я нації Сергій Кузьміних та заступниця міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова. Остання призначила зустріч з активістами на 7 травня, аби почути всі зауваження до роботи МОЗ. А нардеп запевнив, що у комітеті також підтримають мітингувальників.

Шаталова прокоментувала ситуацію із ПРГ і заявила, що всі рішення робочих груп базуються на рекомендаціях лікарів, які входять до експертного кола.

Водночас активісти сказали, що, якщо до них не дослухаються, то вони після карантину будуть виводити хворих на мітинги.

Схожі новини