Передплата 2024 «Добрий господар»

Кінець епохи бідності? Реальні доходи та зарплати українців впадуть через коронакризу, - прогноз НБУ

  • 04.05.2020, 15:58
  • 863

У квітні-червні 2020 року через кризу, спричинену пандемією коронавірусу, в Україні сповільниться зростання середньої заробітної плати

Такий прогноз наведено в Інфляційному звіті Національного банку України.

Уповільнення зростання, зазначено в документі, відбудеться як унаслідок повільного зростання зарплати, так і через зниження кількості зайнятих.

Так, за даними НБУ, у січні-лютому 2020 року середня номінальна заплата зростала високими темпами (16% р/р). Утім, вже в березні темпи її зростання знизилися до 12% р/р, а в окремих видах діяльності, вплив карантинних обмежень на які позначився найбільше — у готельно-ресторанному бізнесі, авіаційному транспорті, — навіть знизилася.

Також, за оцінками НБУ, карантинні обмеження, швидше за все, позначилися на неформально зайнятих працівниках (у 2019 році рівень неформальної зайнятості становив 21%).

Читайте також: Уряд продовжує карантин в Україні до 22 травня. Зеленський не в курсі?

Водночас, за прогнозами експертів, у ІІ кварталі 2020 року менші доходи від оплати праці будуть частково компенсовані збільшенням соціальних допомог.

«У ІІ кварталі 2020 року зростання оплати праці сповільниться як за рахунок повільнішого зростання середньої заробітної плати, так і за рахунок зниження кількості зайнятих. Однак заплановане розширення програм соціального захисту дасть змогу пом’якшити негативні наслідки кризи», — йдеться в звіті.

У НБУ в цьому контексті нагадують про ухвалений закон для забезпечення соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу. Він, зокрема, передбачає надання допомоги з часткового безробіття для працівників малих та середніх підприємств. Крім того, на період дії карантину і протягом місяця після його закінчення, збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю, зазначають у Нацбанку.

Схожі новини